top of page

Turhat matkavarusteet ja mitä niiden tilalle

Ensimmäinen pitkä reissu on tiedossa, etkä ole oikein varma, mitä mukaan kannattaisi pakata ja millaisia varusteita hankkia. Itselläni tämä ongelma oli edessä lähtiessäni 2½ kuukauden reppureissulle. Olin matkustellut aiemmin pakettimatkoilla sekä tehnyt omatoimimatkoja, mutten koskaan ollut viettänyt maailmalla reppu selässä noin pitkää aikaa. Katselin lukemattomia Tube-videoita, luin blogipostauksia ja selailin matkavarustesivuja. Päädyin ostamaan jos jonkinlaista varustetta, joista osa osoittautui hyödylliseksi, mutta osan sai melkein samoin tein heittää jorpakkoon.

Tässä lista niistä turhakkeista, joita en omien kokemusteni perusteella voi suositella muille. En väitä, etteikö tuotteista voisi joissain tilanteissa tai joillekin ihmisille olla hyötyä, mutta itse en näitä enää matkoilleni mukaan haali.

  1. Huonolaatuiset packing cubet Netissä törmää jos jonkinlaiseen pakkauspussin myyjään. Tilasin omat packing cubeni (6 kpl) Wishiltä ja suurin osa niistä jäi käyttämättä. Olen käyttänyt lähinnä isointa pakkauskuutiota, minne saa ängättyä oikeasti isot vaatteet, sekä keskikokoista pakkauspussia alusvaatteille. Olen joutunut välillä taistelemaan vetoketjun kanssa, sillä se ei ole mitään vahvinta luokkaa ja ketju aukeaa helposti keskeltä. Yksi saumoista on myös revennyt hieman.

  2. Mitä tilalle: Jos haluaa laadukkaamman pakkauspussin, kannattanee suosia merkkibrändejä kuten Osprey ja Eagle Creek. Kuutioita voi ostaa erikseen, eikä sinun tarvitse tilata koko settiä kerralla. Toinen vaihtoehto pakkauskuutioille on isot minigrip-pussit sekä tyhjiöpussit, jotka ainakin itselle ovat olleet kaikkein mieluisimpia. Niissä vaatteet pysyy puhtaana ja kuivana, ja mikä parasta, pusseista saa rullattua ilman pois, jolloin tilaa säästyy huomattavasti.

  1. Bra stash -lompakko Ideana tämä on loistava ja menin itsekin siihen halpaan, kun törmäsin tähän netissä. Kyseessä on luottokortin kokoinen pussi, jonka saa nepparilla kiinni rintaliiveihin. Pussukka laitetaan roikkumaan joko rintojen väliseen osaan, liivien sivukaistaleeseen tai olkaimeen. Käytännössä tämä toimiikin kuten on luvattu, mutta itse käyttö on hankalaa. Ainoa käyttötarkoitus on rahojen jemmaaminen, mutta miksi ylipäänsä kanniskelisi isoja rahatukkoja mukanaan? Käytin bra stashia muistaakseni vain Meksikon yöbusseissa, missä on oikeasti riskinä, että joku varastaa kamat sillä aikaa kun nukut.

  2. Mitä tilalle: Paljon helpompaa on nostaa rahaa automaatista tarpeen vaatiessa. Jos tarvitsee ylimääräistä jemmapaikkaa, kannattaa ennemmin hankkia muun mallinen rahavyö, minne mahtuu myös passi ja puhelin, tai pieni kaulahihnalla oleva pussukka, jonka sisältöön myös pääsee tarvittaessa käsiksi. Kukaan tuskin haluaa kaivella rintaliivejään kaupan kassalla.

  1. Shampoo leaves Kukapa ei haluaisi minimoida mukaan otettavien nesteiden määrää, etenkin jos matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla. Yksi keino tähän on korvata nestemäiset tuotteet esimerkiksi meikinpoistopyyhkeillä tai muilla kiinteillä tuotteilla. Hurahdin tähän ansaan ja ostin sekä saippua- että shampoolehtisiä. Kyseessä on ohuet liuskat, jotka liotetaan kämmenellä pieneen vesimäärään ja käytetään normaalin shampoon tai saippuan tapaan. Huomasin kuitenkin alta aikayksikön, ettei shampooliuskat pesseet hiuksia puhtaiksi, vaan huonolla vedenpaineella varustettu suihku vain liiskasi lehdykät hiuksiin ja sain myöhemmin repiä tahmeita jäämiä kuontalostani. En tiedä teinkö jotain väärin, vai oliko tuote yksinkertaisesti huono. Ehkä ne sopivat lyhyille hiuksille? Heitin shampooliuskat pois, mutta saippualiuskat päätyivät pesuaineeksi nyrkkipyykkituokioihin.

  2. Mitä tilalle: Osta suosiolla 100 millilitran shampoopullo mukaan. Pienestä koostaan huolimatta se on aika riittoisa eikä vie paljoa tilaa litran nestepussissa. Toinen vaihtoehto on ostaa shampoo bar, joka on palasaippuan tapainen, mutta näistä minulla ei ole kokemusta. Hiustenpesuväliä saa myös pidennettyä kuljettamalla mukanaan 100 millilitran kokoista kuivashampoosuihketta. Se on pelastanut oman bad hair dayni monta kertaa.

  1. Kokoontaittuva vesipullo Tämäkin houkutteli helpolla ideallaan, mutta käytäntö osoittautui huonoksi. Pullo tuntui retkulta ja siitä juominen oli hieman hankalaa. Pulloa ei myöskään pysty pesemään mitenkään, joten epäilytti sen hygieenisyys.

  2. Mitä tilalle: Parhaaksi juomapulloksi olen todennut puolen litran teräksisen termospullon. Pullon sisältö pysyy takuuvarmasti kylmänä koko päivän (tämä tuli testattua Turkin +30 asteen helteessä), ja tuotekuvauksen mukaan termari säilyttää myös kuumat juomat kuumina. Pullo on helppo pestä ja materiaaliltaan muutenkin hygieenisempi kuin muoviset vesipullot.

  1. Mikrokuitupyyhe Okei, en väitä etteikö tämä toimisi. Pyyhe on todella kevyt, kuivuu nopeasti ja taittuu pieneen tilaan, mutta sen tuntuma vain on todella kaamea. Kuvittele mikrokuituinen siivousliina ja mieti sitten, että hankaat sellaisella itseäsi. Pyyhkeellä oikeastaan on tarkoitus taputella iho kuivaksi, mutta jos sinulla on yhtään kuivemmat sormet, tuntuu pyyhe inhottavalta kädessä. Lisäksi hiuksia oli hieman hankala kuivata tällä, ja pyyhkeeseen myös tarttui irtohiuksia.

  2. Mitä tilalle: Ostin Turkista hamam-pyyhkeen, mikä tuntuu paljon miellyttävämmältä plus tarjoaa samat hyödyt. Pyyhe on ohutta puuvillaa eli se kuivuu todella nopeasti eikä paina paljoa. Kunnolliset hamam-pyyhkeet ovat sen verran isoja, että ne ajavat asiansa myös peittona tai makuusuojana (omani on 180 x 130 cm). Olen käyttänyt kangasta myös hostellin kerrosssängyssä verhona.

  1. Moskiittoverkko En ollut varma, kuinka paljon Keski-Amerikassa on hyttysiä ja muita viholaisia, joten puntaroin moskiittoverkon ostamisen välillä useampaan otteeseen. Päädyin ostamaan verkon, mutta en sitten lopulta kuitenkaan ottanut sitä mukaan. Olisi vain kannattanut kuunnella muiden reissaajien ohjeita siitä, että jos tarvitset verkon paikassa x, mitä luultavimmin majapaikkasi sellaisen tarjoaa. Myöskään jos et aio nukkua ulkona, on verkko ehkä turha. Voi kyllä hyvin olla, että esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa tarvitset oman verkon, sillä kuulemani mukaan hostellien hyttysverkot on monesti reikiä täynnä.

  2. Mitä tilalle: Ota ennemmin hyönteismyrkkyä, jos vain pystyt ja haluat sellaisia käyttää. Itselläni oli mukana kahta erilaista OFFia; toinen sisälsi DEETiä ja toinen ikaridiiniä. En kuitenkaan tarvinnut noita myrkkyjä kuin Guatemalassa, joten toinen purnukka olisi saanut jäädä ostamatta.

  1. Spork Ei jatkoon. Ostin näitä kaksi kappaletta ja molemmat hajosivat matkan alkuvaiheilla. Monikäyttöruokailuväline kuulostaa hyvältä, mutta käytäntö on tässäkin huonosti toteutettu. Lusikka-haarukka vielä saattaisikin toimia, mutta kun tuohon haarukkaan on yhdistetty veitsi, tuntui se ikävältä suussa. Väline ei kestä pienintäkään taivutusta, vaan napsahtaa poikki ennen kuin ehdit sanoa Bon appétit.

  2. Mitä tilalle: Jos tuntuu, että tällaiselle on oikeasti tarvetta, niin näitä saa ilmeisesti myös metallisena, joka on varmasti kestävämpi. Toisaalta jos luulet, että tarvitset ruokailuvälineitä, niin oikea haarukka ja lusikka ei vie kovin paljoa tilaa repussa. Mongolian kentällä minulta tosin takavarikoitiin pieni metallinen haarukka, joten en tiedä miten helposti niitä sallitaan käsimatkatavaroissa. Omien sporkieni katkettua jo ennen kuin pääsin Damista Mexico Cityyn, otin lentokoneen kertakäyttöiset muoviset aterimet mukaan, sillä ne olivat todella kestävää muovia ja ajoivat hyvin asiansa reppureissun ajan.

Kuva: varusteleka.fi


Tuleeko sinulle mieleen muita turhakkeita, joita olet raahannut matkalle mukaan? Tai minkä tiedät olevan turhake, mutta kannat sitä silti mukana kaiken varalta?

#matkatavarat #pakkauslista #turhakkeet #varusteet

3 views0 comments
bottom of page