top of page

Talviset vinkit Inari-Saariselkä-Sodankylä-akselille

Lapin matkailusesonki näytti ensialkuun lässähtävän kasaan ennen kuin se ehti edes alkaa. Normaalisti tähän aikaan vuodesta tunturiin matkustaa sankka joukko turisteja Briteistä, Kiinasta, Espanjasta ja muualta ulkomailta. Nyt Lappi on kuitenkin suomalaisten kansoittama.

Mikäli pohjoiseen haluaa matkustaa, on syytä pitää huoli turvallisuudesta ja vältellä ruuhkaisia rinneravintoloita ja etenkin laskettelukeskusten yöelämää. Lapissa on onneksi lääniä vaikka muille jakaa, joten erityisesti ulkoiluun ja omaan rauhaan luonnossa kannattaa panostaa.

Yleisimpiä aktiviteettejä ovat mm. lumikenkäily, husky-ajelut, moottorikelkkasafarit, laskettelu, lautailu ja hiihto, mutta paljon voi tehdä myös ilman mitään erityisiä välineitä.

Olin itse viime talvena marraskuusta tammikuuhun Saariselällä, ja kiertelin sinä aikana myös lähiseutuja. Tai no, kaipa 70 km päässä oleva Inarikin on vielä lähiseutua Lapin mittakaavassa 😀 Kokosin tähän alle muutaman vinkin, mitä noilla seuduilla kannattaa talviaikaan puuhastella.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Suomen toiseksi suurin kansallispuisto tarjoaa Saariselän alueella yli 200 kilometriä merkattuja patikkapolkuja. Osa niistä on monen päivän vaelluksen takana, osa taas sopii hyvin päiväpatikointiin. Talvella voi tehdä esimerkiksi keskivaativan 28 kilometrin hiihtolenkin Rumakurun kautta Ahopäälle, kuuden kilometrin lumikenkävaelluksen Iisakkipäälle tai sitten ihan vaan kävellä rauhallisesti reilun parin kilometrin pituisen Aurorapolun.

Aurorapolkua ei ole valaistu lainkaan, joten iltaisin sinne on hyvä lähteä kuljeskelemaan revontulten toivossa (syksyllä 2020 Metsähallitus on pyytänyt tarjouksia polun valaistusurakasta). Polun varrella on myös Auroratupa, jossa voi käydä lämmittelemässä takkatulen loimussa. Tuvan etuseinä on lasia, joten sisältä voi katsella ulkona mahdollisesti tanssivia revontulia. Tuvan pihassa olevalta näköalatasanteelta on hyvä ihailla myös valosaasteetonta tähtitaivasta.

Kansallispuistossa ei tarvitse mennä edes muutamaa kilometriä kauemmas Saariselän keskustasta, kun on jo täydellisen hiljaisuuden ja luonnonrauhan keskellä. Jos hyvä tuuri käy, voit kuulla lähipuista kuukkelin hiljaisen vihellyksen. Ympärillä puut notkuvat lumipeitteen alla ja maa on valkoisen hunnun peittelemä. Välillä tuuli pyöräyttää puuterilunta ilmaan, ja näyttää aivan siltä, kuin ilmassa leijuisi pieniä jalokiviä.

Saariselän sivuilta löydät kaikki talvireitit. Ajankohtainen latukartta taas löytyy täältä. Karttaan on merkattu reaaliajassa, mitä latuja on milloinkin käyty kunnostamassa.

Kaunispää ja Suomen pisin pulkkamäki

Saariselän kupeessa sijaitsee Kaunispään tunturi, jonne pääsee tietä pitkin autolla tai kävellen. Tie on paikoin aika raskaskulkuinen ja nostaa hien pintaan, mutta matkan varrella voi ihailla kaunista kynttiläkuusikkoa. Toinen vaihtoehto on ottaa Saariselkä Ski & Sport Resortista tuolihissikyyti ylös huipulle. Kertalippu maksaa 7 euroa.

Alhaalta Ski Resortista voit koettaa ottaa pulkan mukaan ylös tai etsiä sitä huipulta. Oikeasti pulkkavuokra on 10 euroa koko päiväksi, mutta palauttamattomia pulkkia lojuu siellä täällä. Löysin itse pulkan Kaunispään laelta hankeen heitettynä ja laskin sillä alas Ski Resortille. Katso tarkemmat aukioloajat ja hinnat täältä.

Pulkkamäki haarautuu alas tultaessa ja jatkuu suorana Saariselän kirkon lähettyville. Jos taas haluaa palata takaisin hiihtokeskukselle ja kokea hieman extremempää menoa, kannattaa risteyskohdasta lähteä vasemmalle. Edessä on muutama todella tiukka kurvi, joten pulkkaa joutuu ehkä ohjailemaan hieman jaloilla. Tästä tietenkin seuraa se, että lumituisku lentää kaaressa naamalle. Mutta mitäpä pienistä – eikö Lapissa nyt kuulukin olla hieman lumessa ryvettynyt 😀

Kaunispään huipulla kannattaa käydä ihan muutenkin vain, vaikkei haluaisikaan testata vauhdin hurmaa mäessä. Huipulta löytyy samanniminen ravintola ja matkamuistomyymälä. Mikäpä sen mukavampaa, kuin juoda kuumaa kaakaota ja katsella ikkunasta kaamoksen pastelliksi värjäämää taivasta loputtoman erämaan yllä.

Savusaunaa ja avantouintia Kiilopäällä

Tämä aktiviteetti on vähän niillä rajoilla, että voiko sitä suositella näin tiedätte kyllä minkä aikaan. Listaan sen nyt kuitenkin, koska kokemus on muuten niin kiva ja perinteisen suomalainen. Lisäksi saunavuoroja on rajoitettu siten, että lauteille pääsee kerrallaan vain 10 saunojaa. Kyseessä siis Suomen Ladun ylläpitämä kylmäkylpylä Kiilopään tunturilla Sodankylän puolella. Saariselältä on matkaa Kiilopäälle vajaa 20 kilometriä. Jos majoitut Kakslauttasessa, sieltä matka on vielä lyhyempi.

Virkistyshetki alkaa savusaunan pimeässä löylyssä, jossa tunnelma voi välillä olla hyvinkin tiivis. Mustanpuhuva sauna hellittelee lämpimillä löylyillä ja valmistelee kehon kohtaamaan jäisen kylvyn. Saunan edessä mutkitteleva Kiilopuro tarjoaa talvisin piristävän avantouinnin, joka tekee hyvää terveydelle. Avantoon pulahtaminen tuntuu ensin todella pahalta, mutta nopeasti siihen tottuu, ja kohta huomaatkin olevasi takaisin löylyissä ja menossa sitten uudelleen avantoon.

Normaalihintainen saunamaksu on 13 euroa. Tarkista aukioloajat ja ohjeet Kiilopään sivuilta.

Tankavaaran kultamaat

Reilu 30 kilometriä Saariselältä etelään Sodankylän kunnassa sijaitsee Tankavaaran Kultakylä, jossa pääsee nostattamaan kultakuumetta. Tankavaaran kultamuseo on maailman ensimmäinen kansainvälistä kultahistoriaa esittelevä museo. Sen mielenkiintoisinta antia on kuitenkin Lapin oma kultaryntäys 1860-luvun lopulla. Tuolloin Ivalojoesta löytyivät Suomen ensimmäiset kultahiput ja kultakuume oli valmis.

Tiettävästi suurin Suomesta tavattu kultahippu ’Aleksi’ löydettiin vuonna 1910 Saariselän naapurista Laanilasta. Sen paino on nykyään 385 grammaa, mutta perimätiedon mukaan hippu oli alun perin painavampi. Löytäjä Mikko Aleksanteri Kiviniemi, irrotti siitä kuitenkin kultaa vaimonsa vihkisormukseen. Hipun kultapitoisuus on 93,7 %. Lapista huuhdottua kultaa käytettiin aikanaan mm. kultarahoihin, mutta kotimainen kulta riitti vain murto-osaan kultakannan ajan rahalyönnin tarpeista.

Talvella Tankavaaran kultamuseossa voi kokeilla kullanhuuhdontaa sisätiloihin tehdyssä vaskauspaikassa, josta huuhdotut kultahiput saat ottaa matkamuistoksi. Museon pääsymaksu aikuiselta on 12 euroa. Lue lisää Tankavaaran sivuilta.

Saamelaiskulttuuria Inarin Sajoksessa ja Siidassa

Kovin moni ei tunnu löytäneen Sajosta tai edes tiedä sen olemassaolosta, kun taas Siida taitaa olla tutumpi. Suosittelen kuitenkin myös Sajoksen visiittiä, vaikkei sinne tällä hetkellä tehdäkään yleisiä opastettuja kierroksia.

Aulassa on joka tapauksessa esillä saamelaisten perinteisiä asusteita, käyttöesineitä ja muuta kulttuuriin kuuluvaa esineistöä. Sajoksessa toimii käsityökauppa Duodji Shop, josta voi ostaa kauniita koruja, lapasia, laukkuja, kankaita ym. saamelaiskulttuuriin liittyviä perinteisiä käsitöitä. Yleisölle avoimia tiloja rakennuksessa ovat myös saamelaisalueen kirjasto sekä kahvila Čaiju.

Lisäksi Sajoksen parlamenttisali Soljussa kokoontuu Saamelaiskäräjät, mutta tiloihin ei toistaiseksi ole pääsyä opastettujen kierrosten ollessa tauolla. Opastetut kierrokset päättyisivät auditorioon, jossa katsotaan kaunis Sápmi – The Way of Being lyhytelokuva. Lapin maisemia ja saamelaisten elämää esittelevä perinteisellä musiikilla säestetty audiovisuaalinen video on hypnoottisen tunnelmallinen. Trailerin voit katsoa YouTubesta.

Inarissa ollessa kannattaa poiketa myös saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa, jonka pysyvä näyttely esittelee saamelaisten elämää heidän kotiseutualueellaan. Lisäksi tiloissa on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Museon yhteydestä löytyy Siida Shop sekä kahvila-ravintola Sarrit.

Pääsymaksu Siidaan aikuiselta 10 euroa. Normaaliaikana Sajoksen opastettu kierros 8 euroa, muutoin sisäänpääsy on ilmainen. Lisäinfoa Sajoksen ja Siidan sivuilta.

 
Aiempia Lappi-postauksiani: 
Viininmaistajaisia ja Kaunispään huiputusta
Väriloistoa kaamoksen edellä ja Suomen pisin pulkkamäki
Saamenmaasta, kulttuurista ja mytologiasta
Vierailu Inarin Sajoksessa ja kohtaamisia Ivalossa
Reippailua Urho Kekkosen kansallispuistossa
Vuosi vaihtui värikkäissä merkeissä
Vahtamapään vaellus ja avantouintia Kiilopäällä
Fine diningia ja grilliruokaa (Saariselän ravintolat)

Onko Inarin seutu tuttua aluetta? Aiotko suunnata Lappiin tänä talvena?

 

Otahan blogin somet seurantaan 🙂 IG @cillamaria8 | FB @sunsetlastnight

#inari #Lappi #kaunispää #siida #sajos #sodankylä #saariselkä #tankavaara #kultakylä #kiilopää

0 views0 comments
bottom of page