top of page

Pienet mutta hyödylliset matkavarusteet

Kirjoittelin pari viikkoa sitten jutun turhakkeista, eli mitä ilmankin olisi reissussa pärjännyt. Tekstistä tuli muutamassa päivässä heittämällä blogin suosituin postaus. Tässä vastavuoroisesti lista matkavarusteista, minkä mukanaoloa olen matkoillani kiitellyt. Totta kai on todennäköistä, että löydät tarvittavat asiat myös kohteesta, mutta onhan se käytännön kannalta helpompaa, jos ei tarvitse lähteä etsimään kauppaa heti ensitöikseen tai tehdä muita virityksiä kesken reissun.

En listaa tähän mitään perustarvikkeita kuten unimaskia, korvatulppia, monikäyttöistä huivia, sadesuojaa, aurinkorasvaa, power bankia jne. vaan koetan kirjata ylös sellaisia varusteita, mitkä eivät välttämättä ole ensimmäisenä mielessä kun suunnittelee pakkauslistaa.

Yleishyödylliset varusteet

Pyykkinaru Tämä on todella kätevä etenkin hostellimajoituksessa, jos peset välillä nyrkkipyykkiä lavuaarissa. Pesuloista pyykit saa kuivattuna ja taiteltuna, mutta aina ei jaksa lähteä viemään muutamaa vaatekappaletta pesulaan. Pieni kerä pyykkinarua menee olemattoman pieneen tilaan, ja sen voi ripustaa melkeinpä mihin tahansa, esimerkiksi parvekkeen kaiteeseen tai kerrossängyn päätyyn. Voit kuivattaa narulla myös pyyhettä tai käyttää sitä hätävaranaulakkona.

Narukerän saa parilla eurolla. Mukaan ei tarvitse ottaa kovin montaa metriä.


Pyykkipussi Liittyy olennaisesti edelliseen kohtaan. On mukavaa, kun likapyykille on oma pussukkansa, joten likaisia vaatteita ei tarvitse tunkea puhtaiden sekaan tai levitellä pitkin huonetta. Kun pyykit kerää suoraan pussiin, on ne myös helppo kiikuttaa pesuun.

Pyykkipussiksi käy esimerkiksi nämä narureput.


Kosteuspyyhkeet Tämä on parempi vaihtoehto käsidesille, sillä kosteilla pyyhkeillä on paljon monipuolisemmat käyttökohteet eikä ne kuluta tilaa litran nestepussissa. Olen suosinut Lotuksen kosteita wc-papereita, mitkä ovat hajuttomia ja suht kestäviä. Niillä voi pyyhkiä kädet ennen ruokailua, freesata hikistä naamaa tai kehoa, pyyhkäistä likaisen ruokailualustan puhtaaksi ja toimiihan ne myös yleisissä vessoissa, mistä monesti puuttuu vessapaperi.

Aiemmin kuljetin mukana nenäliinapakkausta, mutta nuo kosteat paperit on paljon käyttökelpoisempia, vaikka ekologistahan niiden käyttö ei tietenkään ole. 42 pyyhkeen pakkaus maksaa muutaman euron.

Kosteat vessapaperit on yleiskäyttöön soveltua.


Jesari Tämä jokaiselle tuttu hopeinen rulla pelastaa tilanteen kuin tilanteen. Jesarilla voi korjata väliaikaisesti kengät, ratkenneet saumat, reiät moskiittoverkossa, tilkkiä vetäviä ikkunoita ja kiinnittää vaikka pistokkeen väljään pistorasiaan. Jättirullaa ei tarvitse raahata mukana, sillä pienet teippirullat irtoaa eurolla-parilla.

Jeesusteippi pelastaa.


Turvavyöleikkuri Jos matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla, on riskinä, että myös kynsisaksien kokoiset teräaseet takavarikoidaan kentällä. Matkalla kuitenkin tulee välillä tilanteita, missä tarvitsee leikata jotain, eikä veistäkään välttämättä ole saatavilla. Ohut turvavyöleikkuri auttaa tässä tilanteessa. Sillä saa leikattua ainakin kangasta, narua, paperia, pahvia ja ohutta muovia.

Leikkurin voi ripustaa vaikka avainnippuun tai karabiinihaalla reppuun. Tämä tarvike kuuluu moneen ensiapupakkaukseen, mutta niitä voi ostaa myös irtokappaleena, hinta alle 4€.

Tämä pieni leikkuri on oiva apuväline matkoilla ja se menee myös turvatarkastuksessa läpi.


Kestohedelmäpussi ja kestokassi Kätevä keksintö aina kun käyt hakemassa markkinoilta tai kaupasta irtohedelmiä, vihanneksia tai sämpylöitä. Vaikka monet maat ovatkin lakanneet jakamasta pieniä muovipusseja, on silti hyvin yleistä, että ostokset pakataan muovipusseihin, joskus hyvällä tuurilla saatat saada paperipussin. Valoverhosta tehdyt hedelmäpussit on kestäviä ja pestäviä.

Isompaa kangaskassia puolestaan on hyvä käyttää muihin ostoksiin. Luonto kiittää, eikä nämä pussukat vie juuri mitään tilaa laukustasi.

Kestohedelmäpusseja voi ostaa ainakin S-markettien vihannesosastolta (olikohan noin 3€). Kauppakassiksi taas käy mikä tahansa kangaskassi.


Mustekynä Tämä tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta moni sen silti unohtaa. Kynää tarvitsee aina, kun reissaa maissa, joissa täytyy kirjoittaa maahantuloselvitys. Laput jaetaan monesti täytettäväksi jo lentokoneessa, jotta kentällä migrin pisteellä ei sitten mene niin kauan aikaa. Kynä kannattaa pakata käsilaukkuun, jotta se on helposti saatavilla.

Kynissä on nykyään vaikka mitä lisäominaisuuksia, esimerkiksi led-lamppu, toinen pääty kosketusnäytölle sekä näytön puhdistin kuten tässä kynässä.


Karabiinihaka Nämä lenkkimalliset kiinnittimet on erittäin käteviä etenkin repun kanssa reissatessa. Niiden avulla reppuun saa ulkopuolelle roikkumaan vaikka juomapullon, kengät tai takin. Haan avulla voit kiinnittää myös esimerkiksi avaimet vyön lenkkiin. Karabiinihaalla saat myös vetoketjut pysymään tiukemmin kiinni, ellei lukkoa ole matkassa mukana. Hinnat liikkuu eurosta ylöspäin.

Hakaneula Ja nyt kun puhutaan kiinnittämisestä, on hyvä sujauttaa lompakkoon tai meikkipussiin myös hakaneula. Sillä saa jesarin tavoin esimerkiksi korjattua pienet saumojen repeämät tai kiinnitettyä raollaan olevat verhot yhteen. Olen joskus korjannut hakaneulalla myös vetoketjun, kun ketjusta irtosi vedin. Neulalla voit lisäksi avata joissain puhelinmalleissa korttipaikan, jos tarvitsee vaihtaa SIM- tai muistikorttia eikä alkuperäistä metallipiikkiä ole saatavilla.

Karabiineja on eri kokoisia ja ne ovat nopea kiinnityskeino. Rahapussissa kulkee aina mukana myös hakaneula.


Jatkojohto tai monipaikkainen usb-pistoke Mikäli repussa on ylimääräistä tilaa, voi olla hyvä idea pakata jatkojohto mukaan. Hostelleissa on monesti vain yksi pistoke sängyn vieressä, joskus peräti kaksi, mutta on myös paljon paikkoja, missä ei välttämättä ole kuin pari pistorasiaa koko huoneessa. Tällöin sekä sinä että huonekaverit kiitätte jatkojohtoa, joka tarjoaa virtaa kaikille tänä elektroniikkalaitteiden aikakautena.

Jos taas olet pelkkien usb-laitteiden kanssa matkalla (puhelin, tabletti, power bank), kannattaa ostaa pistoke, mihin saa kaksi tai useamman usb-piuhan kiinni. Näin voit ladata useampaa laitetta yhdestä pistorasiasta. Usb-laturi irtoaa parillakympillä.

A-mallin pistoke kahdella usb-portilla.


Terveyteen liittyvät varusteet

Heikkoon oloon Kuumissa maissa on vaarana nestehukka ja suolatasapainon häiriintyminen, joten pelkkä veden juonti saattaa vain pahentaa tilannetta. Onkin hyvä ottaa välillä pieni määrä suolaa kielelle samalla kun juo vettä. Pieniä suola-annospusseja voi napata mukaan ravintoloista.

Verensokeri saattaa myös laskea niin alas, että olo alkaa tuntua heikolta. Tähän hyvä apu on nauttia hieman juoksevaa hunajaa annospussista, jos ruokaa ei ole sillä hetkellä saatavilla. Hunajatikku nimellä kulkevia yksittäispakkauksia saa monesti samalla kun ostaa teen jostain kahvilasta.

Toinen vaihtoehto on pienet suolapähkinäpussit ja myslipatukat, koska niistä on apua myös niissä tilanteissa, kun lento tai bussi myöhästyy etkä pääse ruuan äärelle.

Kolmantena olen suosinut apteekista saatavia nesteytysporetabletteja, mitkä maksaa noin kympin (10 tablettia). Yksi tai kaksi poretablettia vesipulloon ja olo paranee huomattavasti. Olen lääkinnyt näillä myös kipeitä matkakumppaneita.

”Tuote sopii esim. rankan urheilusuorituksen jälkeen, ripulin yhteydessä tai muusta nestevajauksesta, kuten runsaasta hikoilusta ja liian vähäisen nestemäärän nauttimisesta johtuvaan heikotukseen.” (Apteekin sivuilta)


Tiikeribalsami (valkoinen) Tämä pienikokoinen lasipurkki sujahtaa helposti repun pikkutaskuun, mistä sen voi kaivaa esille, jos tulee niska- tai muita lihaskipuja. Lihasjumien lisäksi tiikeribalsamista on oivallinen apu kutiaviin hyönteisten puremiin, sekä flunssaan, kun on tukkoinen olo. Päänsärkyynkin tuote sopii, kun sitä sivelee hieman ohimoille.

Valkoisessa tiikeribalsamissa on mm. eukalyptusta, mentholia ja kamferia, ja sen ainesosat eroavat hieman pehmeästä tiikeribalsamista, joka on tarkoitettu ainoastaan lihasvaivoihin. Itselläni mentholin tuoksun hengittäminen auttaa myös huonoon oloon, ja olenpa joskus pitänyt avattua tiikeribalsamipurkkia hostellin lokerossakin, jossa oli tunkkainen haju. Hätä keinot keksii 😀

Tiikeribalsami on monikäyttöisyydellään itsehoitolääkkeiden kärkikastia ja tuoksuu ah, niin ihanalle! Purkilla on hintaa vitosen luokkaa ja niitä saa apteekin lisäksi myös kaupoista.


Kylmä/kuumapakkaus Taskukokoinen geelipakkaus on hyvä olla mukana, koska sitä voi tiikeribalsamin tavoin käyttää moneen tarkoitukseen. Jäähdytettynä pakkaus toimii pieniin nyrjähdysvammoihin, päänsärkyyn, auringonpolttamiin, helteen aiheuttamaan tukalaan oloon ja myöskin hyönteisten pistosta johtuvaan kuumotukseen. Lämmitettynä pakkaus toimii luonnollisesti lämmikkeenä, mutta myös lihassärkyyn tai kuukautiskipuihin.

Monikäyttöinen kuten pakkauksessakin lukee. Menee lisäksi pieneen tilaan ja maksoi vaan 3,95€. Tämän voi jäähdyttää myös jääkaapissa, jos pakastinta ei ole.


Lentosukat Tukisukista tulee helposti mieleen vanhus, jonka jalat ei kestä lentämistä. Mutta pitkään paikallaan istuminen tai toisaalta myös koko päivän jaloillaan olo aiheuttaa turvotusta nuoremmillekin jaloille. Etenkin kuumassa ilmassa elimistön nestekierto voi heikentyä, mikä aiheuttaa turvotusta nilkkoihin. Tukisukkia pitämällä voit edistää jalkojesi hyvinvointia ja välttää jopa hengenvaarallisen laskimotukoksen. Muista silti myös jaloitella pitkillä lennoilla ja bussimatkoilla.

Nämä sukat ostin Meksikosta tukivälinekaupasta, hinta kympin hujakoilla.


Puuttuuko listalta joku sinulle elintärkeä varuste, jota suosittelet muillekin? Jos et ole vielä ehtinyt lukea aiempaa matkavarustepostausta, käy kurkkaamassa täältä lisävinkkejä, mitä muuta mukaan kannattaa pakata.

#matkatavarat #pakkauslista #varusteet

0 views0 comments
bottom of page