top of page

Mitä näkyy lentokoneen ikkunasta – Erikoisempia maisemia ja yksityiskohtia

Muistan ensimmäiset kerrat, kun pääsin lentokoneeseen. Halusin aina ikkunapaikan, jotta pystyisin ihailemaan maisemia koko rahan edestä. Olin mykistynyt vuorista, rannikoista, kiehtovista pilvimuodostelmista. Nykyään arvostan enemmän mukavuutta, ja toivon saavani käytäväpaikan, jotta jaloitteleminen olisi helpompaa. Välillä on silti kuitenkin ihan kiva bongailla maisemia lentokoneen ikkunasta, etenkin jos on uudella reitillä.

Maapallo tarjoaa erikoisia, hauskoja ja välillä myös surullisia maisemia. Luonto osaa muodostaa omituisia ja kauniita kuvioita, jotka erottuvat kauas. Mutta yhtä lailla myös ihmisen kädenjälki näkyy maanmuokkauksen tuloksena korkealle lentokoneeseen. Toisinaan matkustajat pääsevät ihailemaan myös erilaisia valoilmiöitä, jotka kajastavat taivaalla.

Olen koonnut tähän postaukseen muutaman mielenkiintoisen näkymän, jotka ovat avautuneet lentokoneen ikkunasta. Tervetuloa kyytiin!

 

Luonnon mestariteokset

Aloitetaan suht perusnäkymillä eli vuorilla. Keski-Amerikassa lennellessä olen bongaillut eniten tulivuoria, mutta yhtä lailla vuoristoa voi ihailla myös Euroopan lennoilla. Täällä vuorenhuiput ovat usein lumipeittoisia, mikä tuo kivaa kontrastia värimaailmaan.

Sveitsin Alpit.


Iztacchihuatl- ja Popocatepetl-tulivuoret Meksikossa.


Purkautuva tulivuori Nicaraguassa.


Pohjois-Amerikan toiseksi pisin joki, Mississippi on selkeästi havaittavissa lentokoneesta. Joen lähellä näkyy myös vanhoja uomia, jotka piirtyvät erilaisina mutkina ja kaarina maisemaan.

Mississippi-joki kiemurtelee kuin käärme Arkansasin ja Mississippin osavaltioiden rajalla.


Muita mielenkiintoisia luonnonmuodostelmia löytyy jäätiköiltä ja ikiroutaisilta erämaataipaleilta. Monesti Mexico Cityyn lennettäessä kone kaartaa hyvin pohjoiseen ja alkaa suunnata etelään vasta ohitettuaan Grönlannin eteläkärjen ja Kanadan arktiset metsäalueet.

Luminietoksia avojäällä.


Osittain jäätynyt Labradorinmeri pohjoisessa.


Maapallon pinnalla on usein erilaisia kuoppia. Osa niistä lienee ihmisten kaivamia tekojärviä, mutta osa on meteoriittien aiheuttamia. Suomestakin löytyy järviä, jotka ovat syntyneet meteoriitin törmäyksestä.

Vedellä täyttyneitä kuoppia Kanadassa.


Joskus luonnon keskellä näkyy hauskoja muodostelmia, joiden tulkitsemisessa vain mielikuvitus on rajana. Mitä sinä näet alla olevissa kuvissa?

Ihmisen kädenjälki

Ihmisen muokkaamat jäljet erottuvat selkeästi etenkin muuten koskemattoman luonnon keskellä. Vai mitä sanot esimerkiksi näistä asumattomia metsämaita halkovista reiteistä.

Ihmisen kädenjälki näkyy valitettavasti myös kaivostoimintana, jonka tekemät arvet on selkeästi erottuvissa jopa 10 kilometrin korkeudesta. Voi vaan miettiä, kuinka valtavia maahan kajoavat avolouhokset ovat maanpinnalta katsottuna! Selkeästi näkyvät myös tuuli- ja ydinvoimalat sekä vedenjakajat.

Avokaivos näkyy lentokoneesta asti.


Tuulivoimala jossain Tanskan tai Hollannin rannikolla.


Valtavia vesimassoja padotaan, jotta ihminen pääsee kulkemaan vesistöjen läpi.


Maatalous ja ruutukaavoitus näkyvät jättimäisenä shakkilautana kauas korkeuksiin. Maanviljely näkyy taivaalle viljelyalueiden säntillisyyden lisäksi myös kaskenpolttona, jonka tuottamat savupatsaat kohoavat yläilmoihin.

Tämä on omasta mielestäni yksi hienoimmista maisemista, jonka olen bongannut lentokoneesta.


Yhdysvalloissa viljelymaat on täsmällisesti ruudutettu.


Myös kaivostoiminta pelaa jättimäisellä shakkilaudalla.


Lentokoneesta pystyy näkemään myös ilmansaasteiden määrän. Alla olevissa kuvissa kone on laskeutumassa Mexico Cityyn, jonka lähellä purkautui tulivuori muutamaa päivää aikaisemmin. Tuhka ja muut ilmansaasteet ovat jääneet leijumaan kaupungin ylle pilvien alapuolelle. Normaalisti maisema on selkeä ja kirkas.

Ihastuttavat valoilmiöt

Postaus on hyvä lopetella värikkäisiin maisemiin, joista on kiittäminen luonnon valoilmiöitä. Olen kerran nähnyt revontulia Islannin yläpuolella, mutta niistä en saanut kuvia. Revontulien ohella myös niinkin yksinkertainen näkymä kuin auringonlasku voi olla erittäin kaunis lentokoneesta katsottuna.

Joskus jos tuuri sattuu kohdalle, voi nähdä myös harvinaisempia haloilmiöitä, kuten Brockenin kummituksen eli gloorian. Tässä hieman taustaa valoilmiöstä.

Lentäessämme Latviasta kotiin, näin yllättäen gloorian lentokoneesta. Toiste en ole kyseistä valoilmiötä havainnut.


Aurinko painumassa mailleen Kallaveden yllä, kun suuntasimme Kuopiosta kohti Turkkia.


Mikä näistä oli sinun suosikkikuva? 🙂

#lentokoneesta #maapallo #maisemat

0 views0 comments
bottom of page