top of page

Millaista on elämä ulkomailla? Ulkosuomalaiset kertovat omin sanoin

Kukapa ei olisi joskus haaveillut ulkomaille muuttamisesta. Olen itsekin haikaillut usein etenkin Meksikoon muuttamisen perään. Kuitenkin omakohtaista kokemusta ulkomailla asumisesta minulla on vain Espanjasta, missä olin suorittamassa datanomilinjan viimeistä työharjoittelua keväällä 2011.

Halusinkin selvittää, millaisena muut suomalaiset näkevät elämän ulkomailla. Alla viiden maailmankansalaisen vastaukset kysymyksiini 🙂 Kaikki kuvat on haastateltujen omia.

 

Laura: Playa del Carmen, Meksiko

Mikä sai sinut muuttamaan ulkomaille ? – Matkustin aina pienestä vauvasta asti paljon perheeni kanssa, liekö syy vai seuraus että lopulta olen asunut 2012 vuodesta ulkomailla. Erilaiset ihmiset ja kulttuurit on aina kiehtoneet ! Ja se aurinko ! En ikinä ole tykännyt kylmästä. Ja ensimmäiseltä isolta matkaltani löysin suuren intohimoni; laitesukelluksen. Se vei mukanaan ja sen takia oikeastaan seuraavat reissukohteet tulikin valittua.

Millaisia yhteiskunnallisia eroja olet huomannut Suomeen verrattuna ? – Ensimmäiseksi tälläisessä latinokulttuurissa tulee mieleen se oma henkilökohtainen tila. Suomessa kätellään, pidetään enemmän etäisyyttä jne. Täällä tuntuu välillä että aina joku hengittää niskassa ! Mutta kaikkeen se ihminen vaan sopeutuu ja tottuu kummallisesti; itse en voisi kuvitellakaan elämää ilman poskisuukkoja ja haleja ! Perheet ovat koolla usein ja äänekkäästi.

Kaikki on värikästä ja musiikki soi aina. Kaikki elävät täysillä ja tunteet näkyvät jo puhuessa naapureiden kanssa. Meinasin sanoa myös että aina nämä Meksikolaiset löytää syyn juhlimiseen, mutta en tiedä onko tää lopulta niin eri kuin Suomessa ? Yksi iso ero on ’virallisissa’ jutuissa; pankit, viisumit, passit jne. Asiat tapahtuvat ihan järjettömän hitaasti eikä niissä ole yleensä mitään logiikkaa. Ja että rahalla pääsee täällä aina. Korruptio näkyy vähän kaikkialla.

Oletko kohdannut rasismia tai ennakkoluuloja ulkomaalaisuudestasi johtuen ? – Ensinnäkin vaikka siihen tottuu niin tulen aina olemaan eri värinen, ”guera”. Miehet huutelevat usein perään mutta pitää opetella vain välinpitämättömäksi ja miettiä ettei niille ole opetettu samalla tavalla asioita kuin minulle. Usein kun avaan suuni niin hinnat putoavat, koska osaan kuulostaa meksikolaiselta. Mutta aina välillä tiedän että minulta pyydetään ’ylimääräistä’ hintaa värini takia. Vaikka harvoin takseilla ajelen niin niiden kanssa saa aina riidellä paljon maksaa, jos menen meksikolaisen mieheni kanssa niin hinta putoaa heti. Niinkun aikaisin mainitsin, kaikkeen aina tottuu mutta kyllähän täällä latinomaassa tulee aina näyttämään erilaiselta. Siihen pitää itse vaan osata suhtautua oikein ja kasvattaa paksu nahka !

Mitä paikalliset tietävät kotimaastasi ? – Ikävä kyllä suurin osa ei tiedä edes että Suomi on olemassa. Täällä koulutustaso on ihan eri luokkaa ja monet eivät niitä ole edes käyneet. Usein ihmiset kysyvät että mistäpäin tulen, mutta usein selittelyt jäävät johonki ’Eurooppa tai Saksan pohjoispuolella’. Monet eivät tiedä muita kuin Amerikan tai Saksan. Jopa kouluja käyneet usein sekoittavat Suomen Ruotsiin tai johonkin niihin ’viikinki maihin’. Mutta toisaalta, monet on tosi kiinnostuneita !

Millaisina hetkinä kaipaat Suomeen vai kaipaatko ollenkaan ? – Eniten ehkä jos jotain isoa tapahtuu kotimaassa (ystävien vauvat ja häät yms). Mutta tietysti kaikki lääkäri, viisumi ja passi asiat usein toivoisin tekeväni Suomessa. Täällä pitää olla paljon enemmän kärsivällisyyttä ! Ja tietysti juhlapyhät (itsenäisyyspäivä etc) tuntuu välillä ihan typeriltä koska täällä erilaisia tapoja ja ruokia jne ! Kaipaan perhettäni mutta en nää itseni enää asuvan Suomessa, ainakaan koko loppuelämääni

🙂

Jos palaisit nyt Suomeen, mitä ottaisit mukaan tämänhetkisestä asuinmaastasi ? – Jos tilanne niin tekisi että täytyisi sinne muuttaa takaisin niin tietysti ottaisin vaan sen kaikista tärkeimmän; mieheni, kissan ja ainakin omat sukellusvarusteet ! Ainiin, ja jotain tulisia kastikkeita (salsoja!) ja kahvia !

Mikä on asuinmaasi/ kaupunkisi must see -kohde ? – Asun itse Playa del Carmenissa. Intohimoisena sukeltajana sanoisin ehdottomasti että kaikista erikoisin ja erilaisin asia täällä ollessaan olisi nähdä Cenoteita. Meidän työtämme on viedä sukeltajia niihin mutta edes uiminenkin on aika huikeaa ! Ja Maya raunioista joku kannattaa nähdä (Coba, Chichen Itza, Ek Balam). Itse tykkään Jukatanin niemimaan pohjoisemmasta, El Cuyon pieni kalastajakylä, Las Coloradas ja pinkit suolaveden, Rio Lagartos tai Celestun ja niiden Flamingot.. Merida ja Valladolid on myös upeita muutaman päivän kulttuuri retkelle !

Loppuun vielä pieni lisäys: Me olemme Laura + Gustavo, Darksidedivers. Me löysimme toisemme sukeltaessa täällä Meksikon Karibian puolella ja meillä oli aina haaveissa avata oma pieni sukelluskoulutus putiikki. Unelmistamme tuli totta viime vuonna. Meitä ja meidän tekemisiä voi seurata: Facebook @Darksidediversmx Instagram @Darksidedivers tai nettisivuiltamme www.darksidediversmx.com !

 

Markus ja Hanne: Koh Samui, Thaimaa

Mikä sai teidät muuttamaan ulkomaille? – Vaihtelu ja halu kokea uutta. Haaveissa oli jo pidempään ollut eläminen ulkomailla ja että pääsisi nimenomaan kokemaan arjen Suomen ulkopuolella. Thaimaa tuli kohteeksi sattumalta, sillä työpaikka löytyi täältä. Emme kumpikaan ollut koskaan aiemmin käynyt Thaimaassa, eikä Thaimaahan muutto ollut edes käynyt aiemmin mielessä. Sattumankauppaa siis, että tänne päädyimme.

Millaisia yhteiskunnallisia eroja olette huomanneet Suomeen verrattuna? – Jos byrokratiaa on vaikea ymmärtää Suomessa, niin ei se täällä ainakaan helpompaa ole. Liikenne nyt on hyvin erilaista, eikä turvallisuus ole aina ihan samassa merkityksessä kuin Suomessa. Sama pätee myös työturvallisuuteen, kun katsoo vaikkapa paikallisia rakennusmiehiä ahertamassa. Paikalliset ovat myös hyvin taikauskoista väkeä ja uskonnollisia muutenkin, sillä esimerkiksi monet ajoneuvot ovat koristeltu suojaavin kukkaseppelin ja oikeastaan kaikkialla on Henkien Taloja, joille tööttäillään ohiajaessa ja kumarrellaan töihin lähtiessä. Muitakin on, mutta tästä palstasta loppuu tila kesken ennen kuin kaikesta on kerrottu.

Oletteko kohdanneet rasismia tai ennakkoluuloja ulkomaalaisuudestanne johtuen? – Paikallisten puolelta ei oikeastaan. Ei tule mieleen itseasiassa yhtäkään tapausta, jossa ihonväri tai kansalaisuus olisi ollut jotenkin haitaksi. Emme myöskään koe maksavamme mistään mitään ekstraa. Ennakkoluuloja on tullut nimenomaan Suomen päästä, niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin ja liittyen oikeastaan ihan kaikkeen.

Mitä paikalliset tietävät Suomesta? – Korkeintaan sen, että siellä on kylmä ja että siellä on lunta. Suomalaisia täällä asuu aika vähän, emmekä työkavereita lukuunottamatta ole heidän kanssa juuri missään tekemisissä, joten emme osaa sanoa muidenkaan puolesta tähän sen enempää.

Millaisina hetkinä kaipaatte Suomeen, vai kaipaatko ollenkaan? – Suomeen ei kyllä meistä kaipaa kumpikaan, mutta tiettyjä asioita Suomesta ehkä kaipaa, tai lähinnä Euroopasta. Hanne kun on vegaani, niin Euroopasta saatavat, vegaaniset, raaka-aineet ja kosmetiikkatuotteet sekä herkut ovat niitä, joita vähän kaipaa. Myös suomalaisten tuotteiden laatu on se, mitä tässä kaipaa. Ilmaston puolesta ehkä kaipaa vähän vaihtelevuutta, sillä olisi kiva pitää välillä muitakin vaatteita kuin kevyimpiä mitä kaapista löytyy. Suomea ei oikeastaan ole ikävä, Eurooppaa kyllä.

Jos palaisitte nyt Suomeen, mitä ottaisit mukaan tämänhetkisestä asuinmaastasi? – Henkilökohtainen omaisuus ja kissat, sekä jotain tuliaisia. Thaimaasta ei kuitenkaan saa mitään sellaista, minkä laatu ja kestävyys ei olisi Suomessa parempaa.

Mikä on asuinmaanne tai -kaupunkinne must see -kohde? – Emme oikein osaa Thaimaasta kokonaisuudessaan sanoa kun olemme käyneet vain Chiang Maissa ja Samuilla, mutta sanotaan nyt Samuilta vaikkapa baari nimeltä Coco Tam’s, sillä se on varsinkin lomalaiselle juuri sellaista, mitä täältä lähdetään hakemaan. Nähtävyyksistä sanoisimme että Secret Buddha Garden, joka on mukava ja mielenkiintoinen ”puutarha” Samuin vuoristossa. Näistä olemme kertoneet tarkemmin postauksessa: Parasta Koh Samuilla

Blogi: https://hopintomyboots.com/ Instagram: https://www.instagram.com/hopintomyboots/ Facebook: https://www.facebook.com/hopintomyboots/ Pinterest: https://fi.pinterest.com/hopintomyboots/

 

Paula: San Francisco, Yhdysvallat

Mikä sai sinut muuttamaan ulkomaille? Muutin Kaliforniaan avioliiton myötä. Minulle oli helpompaa muuttaa jo lomiltani tuttuun paikkaan, sillä osasin jo kielen ja minulla oli täällä ystäviä. Suomeen muutto olisi ollut amerikkalaiselle miehelleni ehkä vaikeampaa. Yhdysvalloissa oli silloin myös hyvä työllisyystilanne. Niinpä päädyimme tänne Piilaaksoon, San Franciscon lähelle.

Millaisia yhteiskunnallisia eroja olet huomannut Suomeen verrattuna? Yksi iso ero on se, että täällä ollaan enemmän omillaan kun taas Suomessa yhteiskunta pitää ihmisistä aika hyvin huolta. Amerikkalaiset ovat kovia tekemään töitä. Päivät ovat pitkiä ja lomia on vähän mutta silti täällä ei valiteta. Ihmiset ovat onnellisia ja ylpeitä siitä, että heillä on työpaikka. Vapaa-aika on sitten hyvin perhekeskeistä. Valitettavasti täkäläisessä yhteiskunnassa näkyy myös huima ero rikkaiden ja köyhien kesken mitä Suomessa ei niin helposti huomaa. Kansa on hyvin poliittisesti jakautunutta ja se vaikeuttaa päätösten tekoa. Suomessa mennään paremmin kultaista keskitietä ja puolueet tekevät yhteistyötä.

Oletko kohdannut rasismia tai ennakkoluuloja ulkomaalaisuudestasi johtuen? En ole mielestäni kohdannut rasismia mutta ennakkoluuloja varmasti kyllä. Piilaakso on melkoinen kansallisuuksien sulatusuuni, joten täällä on totuttu ihmisiin ja aksentteihin joka puolelta maailmaa. Yleisin ennakkoluulo on ollut varmaan se, että olen halunnut muuttaa Yhdysvaltoihin huonommista oloista ja ”päässyt” tänne avioliiton kautta. Joskus on pitänyt oikaista, että Suomessa asiat ovat vallan hyvin, eikä minulla ole ollut pakottavaa tarvetta päästä sieltä pois. Mutta sellaisiakin avioliittoja varmaan on paljon, joten toisaalta ymmärrän kysymyksen.

Mitä paikalliset tietävät Suomesta? No nyt aika monet ovat nähneet uutisissa juttuja maailman onnellisimmasta maasta, joten moni muistaa Suomen siitä. Sitä ennen taas Suomi tunnettiin täällä maailman parhaasta koululaitoksesta. Amerikkalaiset arvostavat akateemista koulutusta korkealle, ja aika usein minulta kysytäänkin, että millaista oli olla suomalaisessa koulussa.

Millaisina hetkinä kaipaat Suomeen, vai kaipaatko ollenkaan? Kaipaan Suomeen etenkin juhlapyhinä ja kesäaikaan. Esimerkiksi jouluna ja pääsiäisenä tulee mietittyä omia lapsuudesta tuttuja perinteitä, ja silloin saattaa tulla ikävä Suomeen ja oman perheen luo. Kesäaikana taas ystävien facebookit ja instagramit täyttyvät ihanista Suomi-kuvista, ja tulee kova kaipuu takaisin. Nykyään vietämmekin Suomessa kesät aina kun mahdollista.

Jos palaisit nyt Suomeen, mitä ottaisit mukaan tämänhetkisestä asuinmaastasi? Jos voisin ottaa ihmisten avoimuuden ja ystävällisyyden, niin sen ehdottomasti. Täällä kaikenlainen yrittäminen on elämän suola, ja ihmiset kannustavat toisiaan oli idea sitten mikä tahansa. Jos taas pitäisi valita jotain konkreettista niin pakkaisin mukaan varmaan laatikollisen kalifornialaista viiniä. Ai niin… voisinkohan tuoda myös auringon?!

Mikä on asuinmaasi tai -kaupunkisi must see -kohde? Täällä San Franciscon Bay Arealla se kuuluisin kohde on varmaankin Golden Gaten silta ja San Franciscon kaupunki. Yleensä kierrämme vieraiden kanssa katsomassa cable carsit, Pier 39, Lombard Street ja Painted Ladies. Alcatrazin vankilasaari on kaupungin vierailluin kohde, ja on kesäaikaan jatkuvasti loppuunmyyty. Itse olen kuitenkin suuri luontokohteiden ystävä mistä johtuen omat must see -kohteeni eivät löydy kaupungista.

Jättiläispunapuut ja Kalifornian rannikko ovat oman listani korkeimmalla sijalla. San Franciscosta katsoen lähin paikka nähdä jättiläispunapuita on Muir Woods National Monument. Itse suosittelen kuitenkin Santa Cruzin vuoristossa olevaa Big Basin Redwoods State Parkia, joka ei ole läheskään niin suosittu kuin Muir Woods. Siellä voi päästä patikoimaan rauhassa metsäpolkuja törmäämättä koko ajan muihin ihmisiin. Rannikolta suosittelen joko Point Reyes National Seashorea tai ajelua Highway 1:llä alaspäin. Rannikko on täynnä kauniita hiekkarantoja, luontoa ja upeita patikkapolkuja.

Blogi: Viinilaakson viemää Instagram: @paulagaston

 

Ville: Maspalomas, Espanja

Mikä sai sinut muuttamaan ulkomaille? Olen aina haaveillut ulkomailla asumisesta. Jossain missä on palmuja ja lämmintä. Suomen talvea en voi sietää ja se on yksi syy miksi en halua asua Suomessa. En siis ole koskaan tuntenut Suomea kodikseni ja se on suurin syy miksi muutin pois sieltä.

Millaisia yhteiskunnallisia eroja olet huomannut Suomeen verrattuna? Yhteiskunnalliset erot ovat sellaisia että esim. Suomessa kaikki toimii ainakin omalla kohdallani aina moitteettomasti. Espanjassa kaikki on hidasta ja välillä tuntuu että elän kehitysmaassa. Olen kuitenkin vuosien aikana tottunut odotteluun täällä joten se ei enää ole ongelma minulle. Maassa maan tavalla ja Espanjassa joutuu aina odottelemaan tovin jos toisenkin asioita hoitaessa.

Suomessa yksi asia jota rakastan on turvallisuuden tunne. Espanjassa sattuu ja tapahtuu ja rikollisuutta on jonkin verran ja olen itse joutunut kerran jos toisenkin olemaan joko todistajana väkivalta tapauksissa ja olen myös ollut uhrin roolissa. Yhteiskunnalliset erot Suomen ja Espanjan välillä ovat siis suuria. Yksi suuri asia myös mitä Suomesta ns. kaipaan on HYVÄ asiakaspalvelu. Suomessa katsotaan silmiin ja ollaan ystävällisiä kun asioit vaikka ruokakaupassa mutta toista se on täällä Espanjassa. Koen espanjalaisen asiakaspalvelun töykeäksi, mutta siihenkin tottuu

😀

Oletko kohdannut rasismia tai ennakkoluuloja ulkomaalaisuudestasi johtuen? En ole koskaan kohdannut rasismia tai ennakkoluuloja siitä että olen suomalainen.

Mitä paikalliset tietävät Suomesta? Paikalliset tietävät että Suomessa on erinomainen koulutuksen taso ja hyvä terveydenhuolto. Heidän mielestä suomalaiset ovat hyvin koulutettuja, rikkaita ja meille maistuu alkoholi:D

Millaisina hetkinä kaipaat Suomeen, vai kaipaatko ollenkaan? Olen asunut 8 vuotta ulkomailla ja sinä aikana olen ehkä kaksi kertaa kaivannut Suomeen. Ikävä on ollut silloin kun käytännön asioiden hoitaminen ei ole hoitunut ja syynä tähän ehkä on ollut vaikkapa kielimuuri ja maan byrokratia.

Jos palaisit nyt Suomeen, mitä ottaisit mukaan tämänhetkisestä asuinmaastasi? Ottaisin mukaan ne kaikki upeat muistot mitä olen täällä kokenut sekä ystävyyssuhteet.

Mikä on asuinmaasi tai -kaupunkisi must see -kohde? Asun siis Gran Canarialla Maspalomaksessa ja täällä on mielettömän upeat hiekkadyynit. Ehdottomasti must see kohde ! Myös Puerto De Mogan on kaunis paikka jossa tykkään käydä. Pieni Venetsia jos näin voisi sanoa.

 

Laura: Mexico City, Meksiko

Mikä sai sinut muuttamaan ulkomaille? Aina olin tykännyt matkustaa ja tutustua uusiin paikkoihin, niinpä lähdin kun mahdollisuus avautui. Niin opiskelun kuin myös töitten merkeissä.

Millaisia yhteiskunnallisia eroja olet huomannut Suomeen verrattuna? Hurjat tuloerot, läheskään kaikki eivät kuulu minkäänlaisen terveydenhuollon, eläkejärjestelmän yms. piiriin. Hurjan paljon ihmisiä tekee töitä täysin pimeästi. Valtion koulut sekä sairaalat ovat aika huonossa jamassa, kaikki jotka pystyvät käyttävät yksityisiä palveluita.

Oletko kohdannut rasismia tai ennakkoluuloja ulkomaalaisuudestasi johtuen? En, täällä rasismin uhriksi joutuu helposti paikalliset joiden ulkonäöstä (lyhyitä, tummempi iho) huomaa että tulevat köyhistä pikkukylistä. Ulkomaalaiset otetaan yleensä erittäin hyvin vastaan.

Mitä paikalliset tietävät Suomesta? Koulutuksen taso, ja jotka seuraavat urheilua lähinnä tuntevat kilpa-ajajia.

Millaisina hetkinä kaipaat Suomeen, vai kaipaatko ollenkaan? Joskus olisi mukavaa rauha ja tila tämän miljoonakaupungin vilskeen vaihteluksi.

Jos palaisit nyt Suomeen, mitä ottaisit mukaan tämänhetkisestä asuinmaastasi? Ehkä avoimemman ja iloisemman asenteen asioihin ja että toisista välitetään ja huolehditaan enemmän. Ei anneta ihmisten jäädä vain oman onnensa nojaan.

Mikä on asuinmaasi tai -kaupunkisi must see -kohde? Museo Nacional de Antropología eli antropologinen museo. Siellä on laaja kokoelma kaikkia alkuperäisväestön asuinsijoilta pelastettuja patsaita, ja esineitä. Alkuperäisväestön historiaa ennen espanjalaisten tuloa siis. Museo on kaupungin isoimman puiston alueella jossa voi myös samalla käydä kävelemässä ja vaikka mennä polkuveneellä järvellä. (Minun lisäys, tässä puhutaan siis Chapultepecin puistosta.)

 

Kiitos vielä ihan super paljon kaikille vastanneille! Tuli hyvä mieli, kun näki, miten antaumuksella olitte vastanneet kysymyksiin 🙂

Jos asut ulkomailla ja haluat osallistua seuraavalle haastattelukierrokselle, jätä kommenttia tai lähetä viestiä FB:ssä tai Instassa.

Päivitys 21.6.20: Kakkososan pääset lukemaan täältä.

#asuminenulkomailla #ulkosuomalaiset

0 views0 comments
bottom of page