top of page

Millainen on hyvä hostelli? – Parhaimmat hostellit reppureissuillani

Jatketaan vähän muutaman postauksen takaista hostelliteemaa. Törmään edelleen useasti kirjoituksiin, joissa vieroksutaan hostelleja ja ajatellaan niillä olevan huono maine. En tiedä millainen maine niillä on aikanaan ollut, mutta nykypäivänä moni hostelli vetää vertoja perinteisille hotelleille ja majataloille.

Moni vierastaa turhaan myös makuusaleja. Olen itse todella introvertti, enkä juurikaan sosialisoi oma-aloitteisesti matkoilla, mutta olen silti viihtynyt hyvin dormeissa. Jos taas välillä kaipaa juttu- tai päiväretkiseuraa, sitäkin löytää hostelleista takuuvarmasti 🙂

Yleiset kriteerini hyvälle hostellille

Kuten olen aiemmin todennut, valitsen nykyään majapaikkani lähinnä sijainnin ja ulkonäön perusteella. Bookingin arvosanan tulee olla vähintään 8/10. Arvosteluista katson ensimmäisenä paikan siisteystasolle annettua pistemäärää. Tietenkään tämä ei aina kerro kaikkea, mutta on hyvä ohjenuora. Katson kuvista myös keittiötä, kylpyhuonetta ja sänkyä. En valitse hostellia, mikä ilmoittaa olevansa party hostel. Hostellissa pitää mielellään olla ilmainen WiFi. Joissain hostelleissa kengät ja ulkovaatteet pitää jättää aulaan, mikä auttaa pitämään yleisiä tiloja puhtaampana.

Mitä arvostan huoneessa

Hostellivalintaan saattaa vaikuttaa myös se, kuinka paljon yksityisyyttä makuusalit eli dormit tarjoavat. Hyvässä hostellissa sänkyjen eteen saa vedettyä verhot. Tätä nykyä suosin ensisijaisesti pelkästään naisten makuusaleja, mutta kaikkialla niitä ei ole saatavilla, jolloin on tyydyttävä yhteismajoitukseen. Näissä tapauksissa merkitsevää on etenkin tuo verhojen löytyminen sängyn edestä.

Sängyn vieressä oleva pistorasia on myös avainasemassa, kun valitsen majoitusta. Myös seinällä oleva hylly pikkutavaroille on bonusta. Yövalo löytyy melkein kaikista sängyistä. Olisi hyvä, jos sänky on tukevaa puuta, jolloin naapurin liikkeet ei tunnu.

Hostelleissa on yleensä edes jonkinlaiset lukittavat kaapit, mutta joskus ne on niin pieniä, ettei niihin mahdu isot rinkat tai matkalaukut. Yleensä ihmiset säilyttävät kamojansa lattialla ilman, että niistä kukaan mitään varastaa. Itse säilytän ainoastaan arvotavaroita lukkojen takana, muuten reppu lojuu lattialla, joskus jätän läppärinkin vain sängylle lojumaan.

Trooppisissa maissa katson, että huoneessa on joko tuuletin tai ilmalämpöpumppu.

Puhtaat petivaatteet, tuuletin, naulakko, hylly pientavaroille, yövalo, pistoke sängyn vieressä, lukittava lokero sängyn alla, ilmainen pyyhe. Vain verhot puuttuu, muuten ihan bueno.


Muuta huomioitavaa

Jotkut hostellit tarjoavat liinavaatteiden lisäksi ilmaisen pyyhkeen, toiset perivät siitä parin euron pantin, joissain hostelleissa taas ei ole lainkaan pyyhkeitä. Suihkuista saattaa löytyä pesunesteet. Harvemmin tarjolla on yksittäispakattuja saippuoita ja shampoita, mutta on niihinkin jossain törmännyt. Joissain hostelleissa on kylpyhuoneet dormin yhteydessä, joissain käytävillä. Näissä on puolensa ja puolensa. On kiva käydä suihkussa, jos ei tarvitse haahuilla käytävillä, mutta vessat taas ruuhkautuvat, jos niitä on huonetta kohden vain yksi, etenkin jos samassa yhteydessä on suihku.

Joskus ratkaiseva tekijä on aamupalan sisältyminen hintaan. Yleensä aamupalat on aika perustasoa; kahvia, teetä leipää, hedelmiä, hilloa ja muroja. Välillä tarjolla on myös munia, jugurttia, mysliä, leivänpäällysiä ja puuroa. Jo näillä pääsee hyvin alkuun, eikä aamupalassa yleensä ole valittamista, kun ottaa huomioon ettei hostelliyöpyminen aamupaloineen maksa muutenkaan kovin paljoa.

Jos haluaa kokkailla itse, kannattaa tsekata, että hostellissa on keittiö. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, vaikka niin luulisi. Muutaman kerran olen ollut majapaikassa, missä ei ollut keittiötä, mutta ei siihen elämä kaatunut. Jos hostellin yhteydessä on baari tai ravintola, sinne saa monesti ilmaisen juomakupongin tervetuliaislahjana.

Esittelen tässä postauksessa 9 kauneinta tai muuten viihtyisää hostellia, joissa olen matkoillani viime vuosina majoittunut. Kerron myös hostellin saaman tämänhetkisen arvosanan Booking.comissa. Ehkä tämän tekstin ja kuvien myötä hostellit saavat edes hieman kiiltoa huonolle maineelleen 🙂 Pahoittelut joistain huonolaatuisista kuvista, en ole aina jaksanut kantaa järkkäriä mukana reissuilla.

Boutique hostel Casa Pepe, Mexico City, Meksiko (9,2/10)

Tämä menee ehdottomasti kärkisijoille puhtauden, hyvien palvelujen, yksityisyyden ja sänkyjen varustelun kautta. Petivaatteet on todella laadukkaat, jykevien makuusoppien edessä on paksut verhot, seinällä sängyn vierestä löytyy tallelokero, pistorasia ja usb-portit. Yleiset tilat on viihtyisät ja omaperäiset. Valitettavasti en löydä kaikkia viime kevään kuvia mistään, joten kuvasaldo Casa Pepen osalta on aika laiha. Aion majoittua täällä uudelleen, jahka voin jäädä ensi kuussa seminaarin jälkeen Mexico Cityyn.

Hostellin hintaan kuuluu upealla kattoterassilla tarjottava aamupala. Ala-aulassa on vartioitu matkatavarasäilytys. Hostelli järjestää ohjelmaa jokaiselle viikonpäivälle. Casa Pepe sijaitsee aivan Centro Historicossa lähellä Zocaloa. Yö 8 hengen naisten dormissa maksaa noin 19 euroa. Casa Pepessä on muuten tarjolla myös sviittejä!

Hlavná 100, Košice, Slovakia (9,3/10)

Moderni ja uusi hostelli aivan Košicen vanhankaupungin sykkeessä. Hostellin alakerrassa on bistro ja ihanan vehreä takapiha, jossa on mukava viettää aikaa. Bistrosta saa ostettua aamupalan ja se on avoinna myös muille kuin majoittujille. Dormien sängyt on jykevää puuta, niiden edessä on verhot (myös yläsängyissä), ja huoneissa on lukittavat vaatekaapit. Koko hostellin tilat on todella siistit.

Uutuutensa vuoksi majapaikkaan ei ole vielä ehtinyt muodostua kunnolla persoonallisuutta, mutta minimalismin ystävälle tämä on oivallinen majoitusvaihtoehto. Omistaja on todella ystävällinen ja avulias. Kuuden hengen dormipaikka maksaa 24 euroa yöltä. Omeletti-aamiainen oli noin kolme euroa.

The YARD Helsinki (8,8/10)

Suomen ainoasta viiden tähden design-hostellista voit lukea pidemmän arvostelun täältä. Sanottakoon kuitenkin lyhyesti, että Yardista löytyy viihtyisyyttä, suomalaista designia ja kodinomaisuutta yhdessä paketissa. Keskeinen sijainti Helsingin ydinkeskustassa ja hintaan kuuluva aamupala tekee hostellista helpon valinnan majapaikaksi. Yö 8 hengen naisten dormissa 30 eurosta ylöspäin.

Wachalal Lake Lodge, San Pedro La Laguna, Guatemala (8,5/10)

Hostellissa ei aina tarvitse majoittua makuusalissa, vaan niistä löytyy usein myös yksityishuoneita. Guatemalan Lake Atitlanilla yövyin viikon San Pedron kaupungin laitamilla, sillä halusin mennä vaan chillaamaan ja oleilemaan. Otin pihan perällä olevan mökin, mistä löytyi oma makuuhuone ja toisen privaattihuoneen kanssa yhteinen vessa/suihku. Sänky oli todella pehmeä ja mukava, huoneen katossa oli tuuletin ja siivooja kävi joka päivä petaamassa sängyn ja siistimässä huonetta.

Pihan etuosasta löytyy oleskeluhuone ja keittiö, josta voi tilata runsaita aterioita aina smoothieista, puuroista ja hedelmäsalaateista täytettyihin croissanteihin ja pizzasiivuihin. Muistaakseni kaikki ruuat on kasvissyöjille sopivia ja esimerkiksi kahviin on mantelimaitoa. Ruokia saa tilattua huoneen laskulle ja respassa pystyy täyttämään vesipullon ilmaiseksi. Lodgen vieressä on paikallisia viljelmiä, joilta keittiön salaatit tulevat.

Lodgen pihalla on riippumattoja ja muita oleskelualueita ja siellä järjestetään muun muassa joogatunteja ja ambient-iltamia. Privaattimajoitus on 11 euroa yöltä (dormi 9 euroa).

Maister Rooms, Maribor, Slovenia (9,7/10)

Tämä on hieman erilainen majapaikka, sillä kyseessä on opiskelija-asuntolamainen ratkaisu. Asuntola se ei kuitenkaan ole, vaan yksityishuoneita tarjoava majapaikka tavallisessa slovenialaisessa kerrostalossa. Kahden hengen huoneet on äärimmäisen tilavat, ja huoneista löytyy runsaasti pöytä- ja säilytystilaa. Sänky on uusi ja laadukas.

Oleskelutilat sijaitsee modernin keittiön yhteydessä. Keittiö on täydellisesti varusteltu aina sitruspuristimesta lähtien – tuli testattua, kun keittelin flunssaisena sitruuna-inkiväärijuomaa 😀 Paikat on kiiltävän puhtaat ja hyväkuntoiset. Ystävällinen omistaja asuu itsekin samassa rakennuksessa ja tarjoili majoittujien käyttöön itse kasvattamiaan viinirypäleitä ja viiniä. Majapaikan sijainti on loistava lähellä Piramida-kukkulaa ja juna-asemaa. Yö kahden hengen privaattihuoneessa maksaa 27 euroa.

Sayab, Playa del Carmen, Meksiko (8,2/10)

En ensin meinannut listata tätä hostellia ollenkaan, sillä respan äijän takia paikka menetti omasta Bookingin arvostelustani monta pistettä, mutta lisään sen nyt silti. Hostelli itse oli kuitenkin ihan hieno ja viihtyisä. Etenkin hostellin etupiha on houkutteleva baaritiskeineen ja uima-altaineen.

Yövyin kuuden hengen naisten dormissa, jossa oli välillä tunkkainen ilma, sillä ikkunoita ei saanut jostain syystä auki ja ilmalämpöpumppu laitettiin päälle vasta iltayhdeksältä. Koko Playa on kostea ja nihkeä, joten luultavasti mikä tahansa hostelli kärsii jatkuvasta kosteudesta. Sänky oli kuitenkin puhdas ja normaalia leveämpi. Lokeroista miinusta, sillä kaikkien pienet lokerot sijaitsivat huoneiden ulkopuolella, eikä isoille matkatavaroille ollut mitään säilytystä.

Jos nyt menisin hostelliin uudelleen, varaisin yksityishuoneen, johon kuuluu oma parveke. Sayab on kävelymatkan päässä Playan keskustasta ja ADOn bussiterminaaleista olematta kuitenkaan ihan ruuhkaisimmalla alueella. Yö dormissa aamupalan kanssa maksaa 14 euroa.

Chillout Hostel, Varsova, Puola (9,1/10)

Huoneen osalta tämä hostelli ei ollut paras mahdollinen, vaan selkeää keskitasoa Ikean kerrossänkyineen ilman mitään lisävarusteita. Mutta yhteiset tilat oliva kauniit ja viihtyisät, joten hostelli pääsee niiden ansiosta listalle. Olohuone ja keittiö olivat kodinomaiset ja sijainti kävelymatkan päässä keskustasta ja rautatieasemasta. Huoneen yhteydessä on vessa ja suihku, joten käytävälle ei tarvitse lähteä.

Aamupalan kanssa oli vähän säätöä, sillä minulle myytiin jostain syystä aamupalaboxi, jossa oli kyllä leivänpäällysiä mutta ei itse leipää. Keittiöstä sai ilmaista kahvia, mistä pisteet. Hostellissa piti itse pedata sänky, mikä ei ole oletusarvo tämän tyylin majoituksissa – suurimmassa osassa kuitenkin on valmiiksi pedatut vuoteet. Voin kaikesta huolimatta silti suositella hostellia Varsovaan matkaaville, eikä neljän hengen naisten dormikaan ole hinnalla pilattu; vain 7 euroa yöltä.

Hotel Peten Express, Flores, Guatemala (8,9/10)

Peten Express tarjoaa sekä hotelli- että hostellimajoitusta saman katon alla. Valitsin itse kuuden hengen makuusalin, missä oli erittäin leveät ja tukevat kerrossängyt. Siivoojat kävivät päivittäin petaamassa sängyt ja hakemassa roskat. Huoneessa on oma suihku ja vessa, henkilökohtaisia kylpytuotteita oli tarjolla. Säilytyslokerot on tarpeeksi isot, että niihin mahtuu hyvin tavaraa. Dormissa on ilmalämpöpumppu, mikä oli kyllä pelastus tukalaan kuumuuteen.

Hotellin alakerrasta löytyy uima-allas ja ravintola, yhteistä keittiötä majoittujille ei tästä syystä ole. Rakennus sijaitsee aivan Peten Itza -järven rannassa ja hotellin takapihalla järven puolella on iso terassi. Huoneen hintaan kuuluu aamupala ja sain hotellin järjestämänä myös taksikyydin Mundo Mayan lentokentälle. Aikaisen lähdön vuoksi sain aamupalan mukaan. Yöpyminen kustantaa 16 euroa.

izZzleep Aeropuerto, Mexico City, Meksiko (8,7/10)

Tämä on myös hieman muista poikkeava ja tarjoaa parhaimman yksityisyyden. Kyseessä on nimittäin kapselihostelli, joka sijaitsee Mexico Cityn lentokentällä, kummassakin terminaalissa omansa. Yövyin täällä viime keväänä, kun minulla oli aikainen lento. Yllätyin positiivisesti, kuinka hyvä kapselissa oli nukkua. Luukusta löytyy mm. ilmastointi, tv, pistokkeet, usb-portit, erilaiset tunnelmavalaistukset, paloturvallisuuden takaava palosammutin, tallelokero, naulakko ja peili. Suljetunpaikankammoisille kapselihostelli ei sovi, mutta itse viihdyin tuolla todella hyvin.

Kapselirivistöstä erillään on pukuhuone, jossa jokaiselle majoittujalle on oma lukollinen pukukaappi, minne voi jättää ulkovaatteet ja matkatavarat. Yhteisistä tiloista löytyy myös modernit ja siistit pesuhuoneet. Naisille ja miehille on omat tilat ja kapselit. Pidemmän päälle yöpyminen olisi kallista, mutta jos haluaa käytännöllisen majapaikan yhdeksi yöksi ennen varhaista lentoa, pääsee izZzleepissä yöpymään 38 eurolla.

Siinäpä nyt ne, mitkä tuli ensimmäisenä mieleen 🙂 Muitakin hyviä hostelleja on sattunut kohdalle, mutta ne ovat olleet lähinnä hyvää keskitasoa. Onnekseni myöskään mitään ihan hirveitä majoituksia ei ole kovin montaa tullut vastaan. Voisin kyllä tehdä erikseen myös postauksen kauheimmista tai oudoimmista paikoista, missä olen matkoillani nukkunut 😀 Edit: 14.5. Tässä se nyt sitten on: Yövyin vahingossa vastaanottokeskuksessa ja muita outoja yöpaikkoja

Millaisia kokemuksia sinulla on hostelleista ja mikä on ollut suosikkisi tähän mennessä? Vai kuulutko niihin, ketkä eivät mistään hinnasta yöpyisi hostellissa?

Etsitkö majoitusta? Varaamalla tämän linkin kautta Booking.comista, saan pienen komission, mutta sinulle ei tule mitään lisäkustannuksia. Kiitos jos haluat tukea näin blogiani 🙂

#hostelli #reppureissu

0 views0 comments
bottom of page