Mietteitä Madeiran matkasta – Voiko vielä matkustaa turvallisesti?
Olen käsitellyt avoimesti tämän vuoden matkojen peruuntumista, ja kerroin myös elokuisesta Tanskan reissusta. Aion pysytellä jatkossakin rehellisenä, vaikka tiedän, että tämä aihe kirvoittaa myös eriäviä mielipiteitä. Mutta sanotaan se nyt suoraan, minkä moni läheiseni ja osa bloggaajakollegoistakin jo tietää, ja mistä olen puhunut Instagramissa: Minun pitäisi lähteä viikon päästä Madeiralle.
Oikeastaan meidän piti lähteä Kyprokselle, mutta päädyimme siirtämään matkat ensi syksyyn, sillä Kyproksen tautitilanne on heikentynyt niin paljon muutaman viikon aikana. Kyproksella on tällä hetkellä yli 3 100 tartuntaa, joten tapaukset ovat tuplaantuneet alkusyksystä. Mutta oikestaan Kyproskaan ei ollut ensisijainen kohteemme, vaan meidän piti lähteä alkusyksystä kiertelemään Balkania. Jokainen ymmärtää, miksi emme sinne lähteneet, vaikka lentoja olisi ollut tarjolla. Lykkäsin suosiolla myös omaa suunniteltua Serbian matkaani.
Jos maailma olisi ollut erilainen, olisin ollut näillä main todennäköisesti Jordaniassa vapaaehtoistöissä ja matkannut samalla Libanoniin. Itse asiassa olisin ehkä juuri palannut kotiin ja suunnitellut tulevaa Meksikon reissua.
Jouduin maaliskuussa perumaan jo yhden Meksikon matkan, ja viime viikolla tein päätöksen perua sen toistamiseen. Nyt se ei tuntunut enää niin pahalta, kuin keväällä. Oli oikeastaan itsestäänselvyys, etten matkustaisi mihinkään Meksikoon tällaisena aikana. En, vaikka matka olisi ollut minulle ilmainen. En, vaikka haluan palavasti sinne takaisin.

Miksi Madeira?
Mutta miksi sitten edes haikailen Madeiralle matkustamisesta? Eikö Portugalin ja lähes koko Euroopan tilanne ole radikaalisti huonontunut sitten kesän suvantovaiheen? Kyllä, näin se on. Madeiran ja Portugalin toisen itsehallintoalueen, Azoreiden, tilanne on kuitenkin hyvin erilainen. Ne ovat niitä harvoja lintukotoja, joissa korona on pysynyt koko ajan hallinnassa. Molemmilla saarilla on koko tämän vuoden aikana ollut vain reilu 300 tapausta.
Madeiralla on erinomainen käytäntö taudin hillitsemiseksi. Jokainen tulija testataan Funchalin lentokentällä sekä satamassa. Suurin osa tapauksista jääkin heti kättelyssä kiinni, koska testin jälkeen olet velvoitettu siirtymään eristykseen, kunnes testitulos on valmis. Madeiralla testi valmistuu 8-12 tunnissa, ja tulosta saa mennä odottamaan omaan majapaikkaan. Viranomaiset valvovat testattuja ihmisiä sovelluksen kautta. Mahdolliset positiiviset tapaukset testataan uudelleen viikon päästä.

Viime viikolla eräs italialainen turisti oli lähtenyt kiertelemään Funchalia ennen tuloksen valmistumista, jonka jälkeen viranomaiset olivat ottaneet hänet kiinni ja vieneet valvottuun eristykseen. En voi käsittää tuollaista idiotismia. Madeira elää käytännössä kokonaan turismista, ja heidän hyvää hyvyyttään ilmaiseksi tarjoamat koronatestit ja saaren pitäminen avoimena on todellinen poikkeus tämänhetkisessä maailmassa. Sitä mahdollisuutta pitää ehdottomasti kunnioittaa ja niitä sääntöjä noudattaa.
Osa maista on jakanut Portugalin ja sen itsehallinnolliset alueet eri kategorioihin, ja esimerkiksi Britannia ja Saksa on poistanut Madeiran karanteenilistaltaan. Suomi taas lukee nuo kaukana Atlantin valtamerellä sijaitsevat saaret samaan riskiluokkaan Manner-Portugalin kanssa, mikä on omasta mielestäni typerää. Euroopassa on muitakin maita, joissa on maan sisällä hyvin vaihtelevat tapausmäärät. Jos maita katsoisi alueittain, voisi matkailua kenties avata varovasti ja näin ollen helpottaa edes hieman matkailualan ahdinkoa ja niiden kohteiden elinkeinoa, jotka elävät turismista. Se helpottaisi myös Lapin tilannetta.

Miten voi itse edistää turvallisuutta?
Oma mielipiteeni on lieventynyt kevään jälkeen, enkä ole enää yhtä ehdoton matkailun suhteen kuin aiemmin. Se johtuu siitä, että olemme nyt eläneet kohta vuoden tätä epätietoisuuden aikaa ja saaneet vähän perspektiiviä. Olen myös nähnyt, millaista matkailu voi olla koronan aikakaudella.
Mielestäni lentokoneessa ja -kentillä on suht turvallista, ja uudet tutkimukset myös korostavat sitä, että lentokoneessa kohdatut riskit ovat olemattomia. Vuoden aikana lentokoneissa on matkustanut 1,3 miljoonaa ihmisiä ja vain reilu 40 on saanut tartunnan lennolta. Totesin jo elokuussa, että lentokone maskipakkoineen on paljon turvallisempi matkustusmuoto, kuin kotimaan junat ja bussit, joissa ihmiset eivät edelleenkään käytä maskia.

Jos matkamme onnistuu, eikä Lufthansa esimerkiksi peru lentoja siihen mennessä, eikä Madeira muuta testikäytäntöään sellaiseksi, että negatiivinen tulos pitäisi näyttää jo ennen koneeseen nousemista, aiomme tehdä kaikkemme sekä oman että muiden turvallisuuden takaamiseksi.
Menemme lentokentälle omalla autolla. Käytämme FFP3-tason suodattavia maskeja lentoparkista aina kohteeseen saakka. Vuokraamme auton Funchalin lentokentältä. Olemme varanneet Airbnb-majoitukset syrjäisistä kylistä, emmekä aio suunnata Funchalin turistikeskittymään. Kaikki aktiviteettimme suuntautuvat ulos ja vuorille, emmekä aio todellakaan istuskella missään baareissa ja ravintoloissa.
Kun tulemme Suomeen, menemme heti kentällä koronatestiin ja toiseen seuraavalla viikolla. Meillä on Suomessa karanteenimajoitus jo valmiina odottamassa, joten ketään ei tarvitse tavata ennen kuin koronatestien tulokset ovat valmiit.
Näihin seikkoihin perustuen en usko, että on kovin todennäköistä saada tartuntaa matkalla. Tottakai se riski on aina olemassa, aivan samalla tavalla kuin se on olemassa myös Suomessa. Ihan yhtä hyvin voin saada tartunnan Prismasta tai kirjastosta, mutta se on sitten minun henkilökohtainen ongelmani.

”Onko pakko hakea se korona ulkomailta?!”
Minulla on lomailun ja vaelluksen lisäksi myös toinen agenda, miksi haluan käydä Madeiralla juuri nyt. Olen alkanut haaveilemaan, että voisin vuokrata sieltä myöhemmin asunnon osaksi vuotta. Kun hain restonomiopintoihin, oli suunnitelmana, että matkustelen jossain päin maailmaa ja opiskelen sieltä netin välityksellä. Madeira-innostusta on lisännyt sekin, että meillä on siellä sukulaisia ja lisää on muuttamassa. Haluaisin ehkä tehdä siellä myös toisen harjoitteluistani, mikäli sopiva firma löytyy. Aion katsella noita työmahdollisuuksia siis nyt samalla, jos vaan pääsemme lähtemään.
Toki nuokin ovat sivuseikkoja, enkä oleta, että pystyisin vakuuttamaan matkavastaisia ihmisiä millään perusteilla. Olemmekin saaneet kuulla välillä moitteita, kuten ”Onko pakko mennä hakemaan se korona ulkomailta!” tai ”Onko pakko matkustaa nyt!” tai ”Miks et voi matkustaa kotimaassa!” Ihmisillä on oikeus mielipiteeseensä, mutta toivoisin myös tarkempaa perustelua sille, miksi Suomi olisi tällä hetkellä yhtään sen turvallisempi paikka, kuin joku pieni saari kaukana merellä, jossa tautitapauksia on vain murto-osa ja jossa kaikki testataan?

Aiomme suunnata privaattimajoitukseen pikkukyliin. (Kuva: Airbnb)
Miksi kotimaan matkailu olisi yhtään sen turvallisempaa? Emmekö ole lukeneet useista tautiryppäistä, jotka ovat lähteneet leviämään Rukalla, Tahkolla ja muualla kotimaassa nimenomaan ryhmämatkojen ja ryyppyreissujen takia? Me ei olla lähdössä bailaamaan tai muutenkaan hengailemaan ihmisten keskuuteen. Ja joo, eiväthän Suomessakaan kaikki matkusta bilelomalle, mutta pointti tuli varmaankin selväksi. Olen myös matkustellut jo ihan tarpeeksi kotimaassa, että en minä sitäkään vaihtoehtoa väheksy.
Mikä mielenkiintoista, olen huomannut, että suurin osa kritisoijista oikeuttaa kuitenkin itselleen ryhmäliikuntatunneille ja muihin sosiaalisiin harrastuksiin osallistumisen. Heidän mielestään ei ole mikään ongelma lähteä dokaamaan kavereiden kanssa tai luuhata kaupoissa ilman maskia. Pääasia on, että he eivät itse sentään matkusta. Tuollainen kaksinaismoralismi vie täysin pohjan kaikelta kritiikiltä.
Osa kritisoijista taas on puhtaasti matkailua vastaan ihan yleisellä tasolla ja onkin löytänyt tästä hetkestä mielestään hyvän perustelun syytellä ja arvostella matkailevia ihmisiä. En kuitenkaan usko, että kukaan matkapäätöksen tehneistä aikoo perua reissujaan muiden kommenttien takia.

Avarakatseisuuskaan ei ole katoava luonnonvara
Mutta onneksi ympärillä on myös ihmisiä, jotka osaavat katsoa asiaa laajemmin. Minua on ilahduttanut lukea blogeista, että osa porukasta on edelleen uskaltanut matkustaa ja katsoa, miltä tyhjät turistikohteet näyttävät tänä erikoisena aikana. Moni bloggaaja on sanonut, että matkustelu on ok, mikäli vain noudattaa viranomaisten ohjeita turvallisuudesta ja jää kotiinpaluun jälkeen karanteeniin.
Paljon matkustavien keskuudessa tuntuu olevan yleinen konsensus, että lentomatka itsessään ei ole vaarallinen, mutta moni jättää matkat tekemättä sillä perusteella, että he eivät luota kohdemaan terveydenhuoltoon. Tuo on myös yksi syy, miksi itse jätin Meksikon reissun väliin.
Toinen syy, miksi matkoja kartetaan, on lentojen epävarmuus. Mitä jos lennot loppuvatkin sillä aikaa, kun olen reissussa? Se on ihan aiheellinen huoli monelle, sillä vaikka matkaa ja karanteenia varten olisikin vapaata aikaa, on monella työt ja muut velvollisuudet kuitenkin jossain vaiheessa odottamassa kotimaassa.
Itselläni tällaisia velvollisuuksia ei ole, sillä en ole töissä, opiskelen verkko-opintoja, eikä minulla ole lapsia tai lemmikkejä, joista olisin vastuussa. Meillä on lentolipuissa onneksi kotiutustakuu, joten vaikka Lufthansa lopettaisikin lennot, olisimme oikeutettuja palaamaan kotiin jollain toisella lentoyhtiöllä.
Minua ei myöskään haittaa maskipakko, joka tuntuu monelle olevan ongelma. En koe maskia millään tavalla rajoittavana, eikä ole mitään totuuspohjaa, että maskin käyttö vakavasti vaikeuttaisi hengittämistä terveillä ihmisillä. Se on Hengitysliitonkin mukaan vain subjektiivinen kokemus ennen kuin maskin käyttöön tottuu.

Mutta ehkäpä viikon päästä olemme viisaampia ja uskallan kaivaa repun komerosta ja alkaa pakkaamaan parin viikon reissua varten. Mikäli matka peruuntuu, se on sitten voi voi. Mikään PAKKO kun ei ole matkustaa.
Jos olisi pakko, olisin viisveisannut kaikille riskiarvioille ja toteuttanut jokaisen matkasuunnitelman, mitä tälle vuodelle oli suunniteltu. Jos en välittäisi mistään, mitä ympärillä tapahtuu, totta hitossa olisin nyt pakkaamassa kamoja ja suuntaisin kohti 152 000:n tautitapauksen Mexico Cityä tai lähtisin korkeista tapausmääristä huolimatta sukeltelemaan Kyproksen kirkkaisiin vesiin.
Päätin kuitenkin valita sen pienimmän riskin kohteen, yhden niistä harvoista, mitä vielä on jäljellä. Tiedän, että tämän reissun jälkeen matkustelu loppuu taas kokonaan määrittelemättömäksi ajaksi.
Ja pakko nyt vielä lopuksi mainita disclaimerina, että en kannusta ketään matkustamaan.
Mutta jos päätät kuitenkin lähteä, tee kattava taustaselvitys kohteen tilanteesta, seuraa paikallisten viranomaisten tiedotusta myös matkan aikana, huolehdi turvallisuudesta ja hygieniasta ekstrahyvin, käytä mielellään suodattavaa naamaria kirurginmaskin sijaan, kulje vain yksityisautolla, majoitu muualla kuin hotelleissa, välttele turistikeskittymiä, katso että matkavakuutus on kunnossa ja noudata kotimaan karanteeniohjeistusta.
Jos haluaa matkustaa juuri nyt, on se oikeasti tehtävä vastuullisesti.

Matkailualan ammattiliitto järjesti viime kuussa mielenosoituksen, jossa puolustettiin vastuullista ja turvallista matkustamista. MaRaTa-ala ei kestä loputonta lockdownia.
Ps. Jos haluat nähdä, miltä maailma näyttää poikkeuksellisina aikoina, ota IG-profiini seurantaan.