Mietteitä koronaviruksesta: Pitääkö matkat perua, onko syytä paniikkiin?
Teksti on kirjoitettu alunperin 29.1.2020 ja muokattu 30.1. Tarkista reaaliaikainen tilanne muista lähteistä. Virallinen kartta virustilanteesta löytyy täältä.
12.3.2020: Uusimmat mietteet muuttuneesta tilanteesta täällä. | IATA:n listaamat uusimmat matkustusrajoitteet eri maihin
13.3.2020: Kooste vakuutusyhtiöiden korvauskäytänteistä | Ulkoministeriö on kehottanut välttämään kaikkea matkustamista | THL määrittelee nyt koko maailman epidemia-alueeksi
—
Kaikki ovat varmasti kuulleet maailmalla jylläävästä koronaviruksesta, johon on tämänhetkisten tietojen mukaan sairastunut lähes 8000 ihmistä, heistä 170 menehtynyt (tilastot 29.1.). Viruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota on esiintynyt lähinnä Kiinassa useamman viikon ajan – uusi Lancetissa julkaistu tutkimus näyttää viruksen sairastuttaneen ensimmäisen ihmisen jo viime vuoden lokakuussa.
On epäselvää, mistä virus on peräisin, mutta suurimpana syyllisenä pidetään Huananin markkinoita Wuhanissa, missä myydään mm. rottia, sivettikissoja ja muita eläviä eläimiä sekä eläinperäisiä tuotteita. Tosin uuden tutkimuksen mukaan ”patient zerolla” eli ensimmäisenä oirehtineella ei ollut mitään kontaktia Huananin eläintorille.
Tartunnat Suomessa ja maailmalla
Kiinassa tartunnat ovat kasvaneet lähes eksponentiaalisesti, mutta muualla maailmassa tapauksia on todettu vain yksittäisiä tai muutamia. Manner-Euroopan alueella varmistettuja tapauksia on yhdeksän Saksassa ja Ranskassa (29.1.).
Suomessa on ollut pari epäilyä, mutta ensimmäiset Ivalon tapaukset osoittautuivat vääriksi. Eilen ilmoitettiin, että Saariselällä matkaillut wuhanilainen nainen on sairastunut koronavirukseen ja häntä hoidetaan tällä hetkellä Rovaniemellä. Nainen on altistanut ainakin 24 muuta ihmistä Suomessa.

Koronavirukseen sairastunut wuhanilainen nainen hakeutui ensin Ivalon terveyskeskukseen. Kuva on joulukuulta.
Vaikka tapauksia on Aasian ulkopuolella vain vähän, ei kuitenkaan voida poissulkea sitä mahdollisuutta, että 2019-nCoV muuttuisi vielä epidemiaksi myös Euroopassa ja muualla Kiinan ulkopuolella. Viruksen ei raportoitu ensin tarttuvan ihmisestä toiseen, vaan sen otaksuttiin tarttuneen suoraan eläimestä ihmiseen. Sittemmin on kuitenkin osoitettu viruksen leviävän myös suorana ihmiskontaktina.
Ilmeisesti virus ei kuitenkaan ole mitenkään superherkkä tarttumaan ihmisten välillä, eikä lainkaan esimerkiksi pintojen välityksellä. Tätä ei kuitenkaan voida varmuudella luvata, ennen kuin viruksen toimintatapa on täysin selvitetty. Kiina on jakanut viruksen genomin kansainväliselle tutkijapiirille, jotka yrittävät muun muassa kehittää rokotetta. Virus ei ole potilaista otettujen testien perusteella muuntunut kovinkaan paljoa viime viikkojen aikana.

Tartunnat 30.1. (Kuva: Johns Hopkins CSSE)
Aiemmat koronavirukset
Aika ajoin erilaiset kulkutaudit ravistelevat ihmiskuntaa, eikä nyt löytynyt koronavirus ole sekään lajissaan ensimmäinen:
Vuonna 2002-2003 maailmaa kauhistutti SARS-CoV, joka sairastutti reilu 8000 ihmistä ja tappoi vajaa 800. Kuolleisuusprosentti oli 9,6.
Vuosina 2014-2015 taas levisi MERS-CoV, joka on aiheuttanut suurimman kuolleisuuden näistä kolmesta koronaviruksesta. MERSiin sairastui vain reilu 1300 ihmistä, joista kuoli yli 500. Se nostaa kuolleisuusprosentin 38:aan.
2019-nCoV:n kuolleisuus on tällä hetkellä päälle 2%, eikä se näytä kasvaneen tapausten lisääntymisen myötä. Nykyinen koronavirus on kuitenkin levinnyt kaikkein nopeiten.
SARS sai niin ikään alkunsa Kiinasta ja epidemiaksi se riistäytyi Kaakkois- ja Itä-Aasian lisäksi pelkästään Kanadassa (yli 200 tapausta). Euroopassa varmistettiin loppujen lopuksi vain päälle 30 tartuntaa. MERS riehui enimmäkseen Lähi-idässä ja Etelä-Koreassa. Euroopassa oli parisenkymmentä tapausta.
Suomessa ei todettu ensimmäistäkään SARS- eikä MERS-tapausta. SARSiin tosin menehtyi Pekingissä yksi suomalainen, joka oli saanut tartunnan lentokoneessa vieressään istuneelta sairaalta matkustajalta.
Maiden ennakkovarautuminen tällä hetkellä
Vaikka nyt valloilla oleva virus vaikuttaakin vähiten fataalilta, ovat monet maat alkaneet radikaaleihin toimenpiteisiin tartuntojen ehkäisemiseksi. Kiina on eristänyt Hubein maakunnan, eikä sieltä kulje minkäänlaista julkista liikennettä. Yksityisautoilla matkaavilta mitataan kuume. Myös useamman maan lentokentillä ja juna-asemilla tarkkaillaan Kiinasta saapuvien matkustajien lämpötiloja.

2019-nCoV-viruksen leviämistilanne tällä hetkellä (29.1.). Punaiset on varmistettuja, siniset epäilyjä. (Kuva: Pharexia/Wikipedia – Data derived from The Centers for Disease Control and Prevention, New York Times, CNBC)
Ainakin Venäjä, Mongolia ja Pohjois-Korea ovat sulkeneet maarajansa Kiinasta tulevilta. Mongolia on sulkenut myös Ulan Batorin yliopistot, vaikka maassa ei ole ensimmäistäkään koronatapausta. Papua-Uusi-Guinea puolestaan on kieltänyt Kiinassa olevia omia kansalaisiaan palaamasta kotiin.
Osa maista on suunnitellut järjestävänsä evakuointilentoja pelastaakseen kansalaisensa tautialueelta. Tämä herättää luonnollisesti huolta ja kysymyksen evakuoinnin tarpeellisuudesta. Kuinka mahdolliset tartunnat estetään? Australia aikoo ratkaista ongelman lennättämällä Kiinasta evakuoidut australialaiset Joulusaarelle, missä heitä pidetään kaksi viikkoa karanteenissa. Britannia on harkinnut sulkevansa evakuoidut kansalaiset sotilastukikohtaan kahdeksi viikoksi.
Suomeen on tulossa Wuhanin alueelta EU-maiden yhteisillä evakuointilennoilla suomalaisia todennäköisesti lähipäivien aikana. THL:n ylilääkärin mukaan vain sairastuneet suomalaiset asetettaisiin karanteeniin.

Mongolia on sulkenut yliopistonsa estääkseen koronavirusta leviämästä. Maassa ei ole todettu yhtään tautitapausta.
Kaupalliset lentoyhtiöt ovat alkaneet peruuttaa Kiinan lentoja. Ensimmäisten joukossa oli Finnair, joka on keskeyttänyt sekä Pekingin (Daxingin kenttä) että Nanjingin lennot maaliskuun loppuun saakka. Finnair kuitenkin lentää noiden lisäksi kolmea muuta reittiä Kiinaan. Lufthansa, British Airways ja indonesialainen Lion Air keskeyttävät kaikki lentonsa Kiinaan ja Kiinasta. Useat muut lentoyhtiöt ovat vähentäneet Kiinan lentojaan.
Kiinalaisten massaturismi pannassa
Kiina itse on kieltänyt kansalaisiansa matkustamasta ulkomaille. Tuhansien kiinalaisten ryhmämatkat muun muassa Lappiin on peruttu, yksittäiset ihmiset saavat edelleen matkustaa. Vaikea sanoa onko tämä hätävarjelun liioittelua, mutta ainakin sillä on aikamoinen merkitys matkailualan tulokseen etenkin Rovaniemellä.
Toisaalta isoissa ryhmissä taudit leviävät helpommin, sitä ei voi kiistää. Jo joulusesongin aikaan, kun olin Lapissa töissä, oli moni turisti kipeänä, eikä juuri kukaan peitellyt yskimistä millään tavalla. Tämän johdosta sairastuin itsekin kolme viikkoa kestäneeseen flunssaan. Jouduin käymään Ivalon terveyskeskuksessa ja olemaan sairauslomalla, koska oli epäilys keuhkoputkentulehduksesta. (Olen astma-taustainen ja kuulun normaalissa influenssassakin riskiryhmään.)

Pitääkö oma matka perua?
Mutta pitääkö omat reissut sitten perua? On jokaisen omassa harkinnassa, lähteekö tällä hetkellä Kiinaan vai tuleeko matkasuunnitelmiin muutoksia. Koronavirukseen sairastuminen ei tietenkään ole mikään oletus, vaikka lähtisitkin nyt Kiinaan. Suurin osa keuhkokuumeeseen kuolleista on ollut vanhuksia ja niitä, keillä on jo valmiiksi joku perussairaus.
Kuitenkin tauti on tarttunut myös nuoriin ihmisiin ja ties kuinka moni sairastaa sen oireettomana tai vähäoireisena. Tässä piilee se riski, että oireettomat potilaat voivat tartuttaa viruksen heikompiin ihmisiin ja näin ollen aiheuttaa pahimmillaan sivullisten kuoleman. Esimerkiksi Saksassa koronavirus tarttui kiinalaisesta naisesta tämän työtoveriin ennen kuin nainen itse oli edes oireinen.
Ulkoministeriön matkustustiedotteessa kehotetaan välttämään matkustamista Wuhanin kaupunkiin ja muualle Hubein maakuntaan. Tosin eipä sinne edes julkisilla pääsisi. Itse en tällä hetkellä lähtisi Kiinaan ja olen totta puhuen iloinen, etten ole myöskään enää Saariselällä. Jos olisin perusterve, ajattelisin ehkä toisin.

Mitä voi itse tehdä?
Tautia voi koettaa ehkäistä hyvällä käsihygienialla, sillä viruksen tyyppi on sellainen, että sen pinnalla oleva rasvakalvo on hyvin herkkä saippuan kaltaisille aineille, mikä siis tappaa viruksen. Käsidesin ja hengityssuojien tehokkuudesta on vaihtelevia arvioita. Jos käsidesissä on etanolia, sen pitäisi tehota koronaviruksiin. Mediassa maskien taas on sanottu suojaavan lähinnä silloin, kun jo sairastunut ihminen koettaa vähentää omaa tartuttamispotentiaaliaan.
Lancetin tutkimuksessa todetaan, että viruksia blokkaavien N95-tason hengityssuojien käyttö olisi suotavaa terveydenhuollon piirissä, joten miksipä ne eivät silloin auttaisi myös tavallisia ihmisiä, jotka haluavat suojautua erityistilanteissa. Noita kunnolla kasvoille istuvia maskeja saa esimerkiksi rakennustarvikeliikkeistä. Paperiset läpyskät eivät suojaa virukselta.

Nämä heppoiset paperimaskit eivät estä virusta. Käsidesiä voi käyttää, jos saippuaa ei ole saatavilla.
Mutta ei kai tässä auta muu, kuin jäädä seuraamaan tilannetta. Mihinkään paniikkiin tai joukkohysteriaan ei ole aihetta. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että juuri sinä tai minä sairastuisimme.
Myöskään netissä ei kannata lietsoa paniikkia. Esimerkiksi Facebookissa epäiltiin pari päivää sitten Wishiltä tulevien pakettien tartuttamisuhkaa, ja kiinakrääsän tilaajat miettivät keinoja, millä paketit saa puhtaaksi. Pakettiliikenteestä oli itse asiassa eilen eräs uutinen, jossa sanottiin, että teoriassa virus voisi siirtyä paketin mukana, mutta käytännössä se ei ole kovin todennäköistä. Ainostaan ruokalähetykset voisivat olla potentiaalinen riski. Sitä paitsi Kiinasta tulevilla paketeilla kestää niin kauan, että virus varmaan inaktivoituisi sillä aikaa..

Myös normaali kausi-influenssa tappaa
Lisäksi tulee muistaa, että normaali kausi-influenssakin sairastuttaa vuosittain vakavasti peräti 3-5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman (lievempiä tartuntoja on kymmeniä miljoonia), ja heistä kuolee 290-640 tuhatta (WHO). Sitten tulee välillä näitä sika- ja lintuinfluenssoja, jotka nekään eivät ole vielä levinneet ihmiskuntaa suuressa mittakaavassa uhkaaviksi pandemioiksi, kuten kävi aikanaan esimerkiksi Espanjantaudin kanssa.
Noin sata vuotta sitten riehunut influenssa tartutti lähes puolet maapallon asukkaista ja surmasi kymmeniä miljoonia ihmisiä. Nykyaikana on tuohon verrattuna suhteellisen hyvät hoitokeinot ja tehohoitomahdollisuudet. Myös aiemmat virusepidemiat ovat opettaneet sairaaloita varautumaan uusiin massatartuntoihin.
Eli järki käteen, ja jos itse nyt päätät lähteä reissuun, muista hyvä käsihygienia, vältä läheisiä kontakteja yskivien ihmisten kanssa, älä itse yski muiden päälle/hihalla suuta peittämättä, pysy poissa toreilta, missä myydään eläviä eläimiä, ja seuraa sekä Ulkoministeriön tiedotteita että kohdemaasi uutisointia. Toivotaan parasta, että tämä epidemia laantuu pikapuoliin, jotta maailma pääsee taas palaamaan raiteilleen ja vaikutukset maailman talouteenkin pysyisivät kohtuullisina.
Mitä mietteitä koronavirus sinussa herättää? Aiotko perua matkasi vai onko aiheesta uutisointi mielestäsi täysin turhaa?