top of page

Matkailutrendit vuonna 2020 – Mikä meitä odottaa?

Tämä postaus käsittelee vuotta 2020. Lue uusimmat trendit vuodelle 2021 täältä.

Vuosi lähenee loppuaan ja on taas aika tehdä tutkimuksia matkailijoiden tottumuksista, toiveista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Teknologian kehittyminen, uusien matkailua helpottavien sovellusten tulo kaikkien saataville, ihmisten arvomaailman muuttuminen, huoli omasta ja ympäristön hyvinvoinnista, sekä kaipuu individualismista takaisin yhteisöllisyyteen ovat seikkoja, jotka tulevat muokkaamaan myös matkailua tulevina vuosina.

Mitkä siis ovat keskeisimmät trendit matkailun saralla? Siitä otti selvää muun muassa Booking, Big 7 Travel ja National Geographic.

1. Ekoturismi

Listan kärkisijoille voidaan nostaa jo tällä hetkellä näkyvä ekoturismi, jonka suosio tulee vain kasvamaan samaa vauhtia, kun ihmisten huoli ilmastonmuutoksesta ja maapallon resurssien riittämisestä kaikille vahvistuu. Monet ekomatkailukohteet ovat vielä hieman hankalampia saavuttaa, ja niihin matkustaminen saattaa tehdä suuremman loven kukkaroon, mutta vaihtoehtojen lisääntyessä hinnat varmasti tulevat tippumaan ja alueiden saavutettavuus paranee.

Toisaalta voi miettiä, kuinka pitkään mikäkin kohde pystyy kasvavia turistimassoja käsittelemään pysyen silti ekologisena ja kestävänä luonnon kannalta. Ehkä kaikkien kohteiden ei tarvitsekaan olla jokaisen ulottuvilla. Ekomatkailukohteita ovat esimerkiksi Costa Rica, Etelämanner, Islanti, Norja, Amazonian sademetsä ja Galapagossaaret.

Luontokohteissa pätee sanonta: ”Take only pictures, leave only footprints”.


Kestävään matkailuun liittyviä seikkoja ovat muun muassa:

  1. maata pitkin matkailu

  2. muovijätteen vähentäminen

  3. paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttäminen

  4. vegaanikohteet

  5. CO2-päästöjen kompensointi

  6. haitallisten kemikaalien karsiminen (vaihtoehtona esimerkiksi riuttaystävälliset aurinkorasvat)

  7. eläimistä hyötyvien retkien boikotointi (esimerkiksi norsuratsastukset, poseeraaminen tiikereiden kanssa, uiminen merenelävien keskellä)

Matkoilla kannattaa vierailla paikallisten pientuottajien markkinoilla.


2. Teknologia-avusteinen matkailu

Päivittäin käyttämämme sosiaalisen median sovellukset tietävät meistä enemmän kuin me itse konsanaan. Emme useinkaan tule ajatelleeksi sen syvällisemmin somessa tai netissä tekemiämme klikkauksia, kommentointeja ja tykkäyksiä, mutta taustalla tekoäly kerää meistä jatkuvasti tietoa ja koostaa ne suureksi massadataksi, jonka avulla jokaisesta ihmisestä voi halutessaan tehdä tietynlaisia profilointeja.

Tästä tiedosta hyötyy yleensä erilaiset mainostajat, mutta tietoja käyttäytymisestämme, kulutustottumuksistamme ja sijainnistamme voidaan hyödyntää myös silloin, kun meille tarjotaan reaaliaikaista infoa matkakohteista ja niiden tarjonnasta. Nämä palvelut tulevat varmasti lisääntymään tulevaisuudessa.

Tekoälyä käytetään hyväksi jo nyt melkeinpä kaikilla elämän osa-alueilla, ja teknologisen harppauksen myötä sovelluksia on tarjolla miljoonia erilaisia. Tämä trendi tuo myös uusia työpaikkoja, sillä esimerkiksi Uberin kaltaiset kyyti- ja ruuantoimituspalvelut lisääntyvät nopeasti ja mahdollistavat yhä useammalle keikkatyön tekemisen ja lisäansioiden kerryttämisen (englanniksi ”gig economy”).

Teknologian hyödyntäminen matkailussa näkyy esimerkiksi näin:

  1. matkustaminen ilman paikallista valuuttaa hyödyntäen mobiilipankkeja (kuten Revolut) ja maksamalla palveluista sovellusten kautta

  2. kyytien tilaaminen Uberin, Lyftin, Yangon ja muiden yksityisten henkilöiden tuottamien palveluiden avulla

  3. matkan suunnittelu ja valmiiden reittien hyödyntäminen TripItissä, Inspirockissa ja vastaavissa sovelluksissa

  4. majoitusten, lentojen, junien yms. vertailu niille tarkoitetuilla sivustoilla (esimerkiksi Omio, Rome2Rio, SkyScanner, Trivago)

Lähes kaikki hoituu nykyään puhelimeen asennettavilla sovelluksilla.


3. Kulinaristinen lomailu

Ensi vuodelle on povattu lisääntyvää ruokakulttuuriin perustuvaa matkailua. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että kohde valitaan ensisijaisesti maan tai kaupungin ravintoloiden ja makuelämysten perusteella. Maailmassa riittääkin kokeiltavaa tällä saralla. Vaikka keittiöt ovatkin ottaneet vaikutteita toisiltaan ajan saatossa, on suurimmalla osalla maista ainakin joku omintakeinen ruokalaji tai ruokailuun liittyvä erikoispiirre, jonka perässä voi olla kiinnostavaa matkustaa. Alla muutama ensi vuodelle ennustettu ruokatrendi, jonka voi yhdistää matkailuun.

Lautasella mm. maniokkia (ravintola Rancho Mi Tata, Palmar Norte, Costa Rica).


Ensi vuonna saatat matkustaa maailmalle, koska haluat:

  1. varata pöydän tietyn kaupungin suosituimmasta ravintolasta

  2. syödä paikallisesti tuotettua lähiruokaa, joka löytyy meillä vain tuontitavarana

  3. kokeilla trendaavia länsiafrikkalaisia ruokia paikan päällä

  4. lähteä vegaaniystävälliselle lomalle ja jättää kaikki eläinperäiset tuotteet lomasi ajaksi

  5. juhlia alkoholittomien uutuusjuomien parissa

Kasvissyöjille sopiva sienihampurilainen ja marjamehua (ravintola Kukulpan, San Cristobal de Las Casas, Meksiko).


4. Go slow -mentaliteetti

Jatkuva kiire, informaatiotulva, kilpailuyhteiskunnassa eläminen ja oravanpyörässä juokseminen on alkanut pikkuhiljaa aiheuttaa muutosvastarintaa ja saanut ihmiset avaamaan silmänsä tätä kaikkea kohtaan. Yksilökeskeinen suorittaminen ei enää tunnukaan niin hienolta ajatukselta, maallisen mammonan kerääminen tuntuu toissijaiselta, jos samalla rahalla saa hetken irtioton arjesta ja pääsee kerryttämään uusia rauhoittumisen kokemuksia.

Meditointikohteista suosituksia ovat saaneet esimerkiksi Mongolia, missä harjoitetaan buddhalaisuuden ja shamanismin yhdistävää uskontoa, sekä kestosuosikki Balin lukuisat kauniit kylät.

Nopeatempoisten aktiivilomien sijaan valitaan esimerkiksi:

  1. maata pitkin matkailu

  2. joogaretriitit

  3. meditaatiolomat metsän keskellä tai muualla luonnossa turisti-infran ulkopuolella

  4. pidennetyt lomat nopeiden viikonloppureissujen ja viikon aurinkomatkojen sijaan

Metsän keskellä sielu lepää (Reserva Natural Atitlán, Guatemala).


5. Merkityksen hakeminen matkoilta

Tähän kategoriaan kuuluu matkailu, missä paneudutaan joko omaan tai muiden hyvinvointiin. Vapaaehtoistyön tekeminen matkojen aikana on ollut nouseva trendi jo muutaman vuoden ajan. Kannattaa kuitenkin perehtyä tarkasti kohteeseen, ennen kuin lähtee hyvillä aikeilla auttamaan. Osa voluntourismiin keskittyvistä organisaatioista pitää tärkeimpänä bisneksen kukoistamista, jolloin avun tarpeessa olevien auttaminen jää toissijaiseksi asiaksi.

Luonnonsuojelutyötä pääsee tekemään muun muassa Costa Ricassa, Kanariansaarilla, Thaimaassa ja Meksikossa. Vapaaehtoistyötä erilaisissa yhteisöissä voi kokeilla vaikkapa Kenian Nakurussa, vanhusten parissa Kirgisiassa tai ruuanjakelussa Kreikan saarilla, missä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä on taas noususuunnassa.

Samoksen vastaanottokeskus.


Merkitystä voi hakea myös oman pään järjestämiseen tarkoitetuilta matkoilta. Tähän yhdistyy osittain muut trendaavat teemat kuten soolomatkailu ja Go slow -mentaliteetti. Välillä tekee ihan hyvää lähteä pois arjen kaaoksen, paineiden ja murheiden keskeltä, ja keskittyä ihan vain omaan itseensä. Vanha sanonta ”Pitää mennä kauas, jotta voi nähdä lähelle” pätee hyvin tähän.

Jotkut hakevat merkitystä ja sisältöä tutustumalla sellaisiin yhteisöihin, jotka elävät mahdollisimman alkeellisesti tai askeettisesti joko olosuhteiden tai valitun elämänpolun myötä. Kun palaa takaisin perusasioiden äärelle, voi omaan elämään avautua monta uutta näkökulmaa. Trendinä tulee tämän myötä olemaan myös irrottautuminen sosiaalisesta mediasta ja internetistä matkojen ajaksi.

Mongolian autius on hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Vuoristossa ja erämaassa ei myöskään ole mobiiliverkkoa tai edes kenttää.


Merkitystä haetaan:

  1. vapaaehtoistyöllä ihmisten, eläinten tai luonnon parissa

  2. oman elämän tasapainottamisella ja henkisen kasvun avulla

  3. tutustumalla omasta elämästä poikkeavaan elämäntapaan erilaisten yhteisöjen vieraana

  4. irrottautumalla somesta loman ajaksi

6. Erilaisella kokoonpanolla liikenteeseen

Vaikka perhe-, parisuhde- ja pakettimatkat pitävät edelleen pintansa, on nykyään tavanomaista poiketa totutusta. Ensi vuoden matkailutrendeiksi arvellaan kohoavan monelle matkabloggaajalle tuttu soolomatkailu, minkä lisäksi enenevissä määrin aiotaan matkustaa myös lemmikin kanssa. Lemmikkiystävälliset palvelut ja majapaikat kiinnostavat ympäri maailman, ja kysynnän myötä tarjonta varmasti tulee lisääntymään.

Kolmas trendi on kombonaatio isovanhemmat + lapsenlapset. Yhä useampi matkustaa vanhemmalla iällä, jopa eläköityy ulkomaille pysyvästi. Samaan aikaan ruuhkavuosia elävät vanhemmat kaipaavat omaa rauhaa ja aikaa, jolloin voi olla luonnollista, että isovanhemmat matkustavat lastenlasten kanssa hankkimaan yhteisiä ikimuistoisia kokemuksia. Reppureissuilla tapaa nykyään myös soolomatkalla olevia varttuneempia matkailijoita.

Soolomatkailu ei katso ikää.


Tulevana vuonna kannattaa kokeilla: 

  1. soolomatkailua, sillä se antaa itseluottamusta ja johdattaa sinut uusiin ja yllättäviin kokemuksiin

  2. lemmikin kanssa reissaamista vaikkapa maata pitkin

  3. sukupolvien rajat ylittävää matkailua; vie oma mummosi aurinkorannalle tai kulttuurikohteeseen rentoutumaan, tai jos olet itse isovanhempi, nappaa lapsenlapset kyytiin ja suunnatkaa yhteiselle huvittelulomalle

7. Diginomadismi

Diginomadi on suht uusi sana ja se kuvaa ihmistä, joka työskentelee etänä ilman vakituista asuinpaikkaa. Määränpäät voivat vaihtua niin nopeasti tai hitaasti kuin ihminen itse haluaa. Etätyömahdollisuudet kasvavat koko ajan teknologisen kehityksen myötä ja siksi, että monet palvelut siirtyvät nettiin. Useimpiin työpaikan palavereihin ja asiakastapaamisiin voi osallistua vaikka Skypen kautta. Tämä antaa tietynlaista vapautta, kun voit olla yhtä aikaa periaatteessa sekä töissä että lomalla.

Diginomadielämää voi harjoittaa vaikkapa näiden töiden ohella: 

  1. nettisivujen tekeminen ja ylläpito

  2. graafinen suunnittelu

  3. valokuvaus ja kuvankäsittely

  4. bloggaaminen ja vloggaaminen

  5. konsultointi ja asiantuntijuus

  6. markkinointi

  7. kirjoittaminen, kääntäminen jne.

  8. sovellus- ja pelikehitys

Diginomadina voi työskennellä vaikka keinussa palmun alla.


8. Listalla ei-perinteiset turistikohteet

Tämä on ollut yksi pinnalla oleva trendi jo jonkin aikaa. Vaikka tietyt paikat löytyvätkin vuodesta toiseen suosikkikohteiden kärkisijoilta, on osa matkailijoista päätynyt niihin kohteisiin, missä ei vielä ole suurta turistimäärää. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä Etelämantereelle asti välttääkseen muiden matkaajien läsnäoloa, vaan suosituistakin maista voi katsella määränpäätä esimerkiksi pääkaupungin ulkopuolelta. Tälle on jopa englanninkielinen termi ”Second city travel”.

Turistivirran voi välttää myös matkustamalla hiljaisen kauden aikaan, jolloin hinnatkin ovat edullisemmat, joskaan kaikkia palveluita ei välttämättä ole saatavilla vuoden ympäri. Low seasonin aikaan matkustaminen tuo hyvää myös paikalliselle taloudelle, sillä tällä tavoin pienyrittäjien talous kohenee myös turistikauden ulkopuolella.

Esimerkiksi Slovakiassa voi matkustaa Bratislavan sijaan vaikkapa kauniiseen Košiceen.


Turistimassoja vältellään:

  1. matkustamalla epätyypillisiin kohteisiin

  2. valitsemalla joku muu määränpää kuin pääkaupunki

  3. ajoittamalla reissu turistikauden ulkopuolelle

9. Kotimaan matkailu

Ulkomailla microadventureksi kutsuttu matkailutyyli pitää sisällään lähikohteiden suosimisen pitkien kaukolentojen ja muiden ulkomaanmatkojen sijaan. Myös suomalaiset matkablogit ovat jo tänä vuonna olleet pullollaan kotimaan kohteiden esittelyä, ja onkin ilo huomata, että ihmiset alkavat pikkuhiljaa arvostaa myös meidän omaa luontoa, kulttuuria ja matkatarjontaa.

Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry listasi seuraavat teemat kotimaanmatkailun kärkisijoille:

  1. luontokohteet ja retkeily

  2. lähimatkailu ja staycation

  3. rauhoittuminen ja hiljaisuus

  4. ruoka- ja makuelämykset

Jääkauden aikainen Kivikuru Itä-Suomessa.


10. Vuoden 2020 matkakohdesuositukset

Bookingin tekemän selvityksen mukaan ensivuoden TOP 10 trendaavinta kohdetta ovat: 

  1. Salta, Argentiina

  2. Świnoujście, Puola

  3. Takamatsu, Japani

  4. Jodhpur, Intia

  5. Ninh Bình, Vietnam

  6. Seogwipo, Etelä-Korea

  7. Gżira, Malta

  8. San Juan, Puerto Rico

  9. Jerevan, Armenia

  10. Žabljak, Montenegro

Lonely Planetilla on omat listansa, joista nostan esille TOP 10 maat ensi vuodelle:

  1. Bhutan

  2. Englanti

  3. Pohjois-Makedonia

  4. Aruba

  5. Eswatini (entinen Swazimaa)

  6. Costa Rica

  7. Hollanti

  8. Liberia

  9. Marokko

  10. Uruguay

Lonely Planetin muut tulevan vuoden kohdelistaukset voit katsoa täältä.

Costa Ricassa riittää suojeltua metsäpinta-alaa.


NatGeo puolestaan suosittelee katsastamaan nämä piilotetut helmet ennen kuin massaturismi valtaa ne:

  1. Malawi

  2. Dominica

  3. Ladakh, Nepal

  4. Grönlanti

Kuulostaako joku näistä trendeistä sellaiselta, jonka haluaisit itsekin toteuttaa? Vai oletko edelläkävijä ja ottanut nämä teemat jo haltuun?

Aihetta sivuavia aiempia postauksiani: – Matkailua helpottavat sovellukset Tietoa ja käytännön vinkkejä maata pitkin matkailuun – Patikointia ja protestointia Panajachelissa Matkailun pimeä puoli – 10 uskomusta matkailustaLuontokohteita Suomen Savossa Poikettiin Pirunpellolle

#matkailutrendit #kestäväkehitys #luonnonsuojelu #maatapitkin #vapaaehtoistyö #ekoturismi

1 view0 comments
bottom of page