top of page

Kouluvuosi ohi, pientä pintaremonttia ja maailma kotona matkamuistoissa

Sisältää affiliate-linkin

Opinnot

Vuosi alkaa tulla päätökseen ja on aika katsastaa kuulumiset. Aloitetaan restonomi-opinnoilla. Työputki vaihtui syksyllä yllättäen opiskelijaelämään, kun aloitin ammattikorkeakouluopinnot vielä tässä iässä. Kun istuin elokuussa Xamkin orientaatiopäivillä, mietin mielessäni, että kuinka tulen koskaan selviämään tästä taipaleesta. Learn, Peppi, Student, CampusOnline.. termit vilisivät päässäni samalla kun mietin, osaanko edes kirjoittaa enää esseetä.

Kaikki kuitenkin selkeni hyvin nopeasti, ja syksyn opinnot etenivät pääosin ilman vaikeuksia. Pari kurssia oli, joiden tehtävät tuntuivat liian kuivilta tai muuten vain vaikeilta, että olisin jaksanut aloittaa niitä kuin vasta viime tipassa. Osan tehtävistä taas tein monta viikkoa etukäteen. Olen nyt saanut arvioinnit kaikista muista opintojaksoista, paitsi espanjasta, josta on viimeinen tentti tänään. Tällä hetkellä kaikki numeeriset kurssiarvosanat näyttävät vitosta, joten ei kai sitä voi olla tyytyväisempi. Sama meno ei tule kyllä jatkumaan tulevaisuudessa 😀

Viivyttelyn seurauksena saan usein parhaimman inspiraation tehdä tehtävät kunnolla.


Ensi keväälle on luvassa ihan mielenkiintoisia opintojaksoja, kuten majoituspalvelut. Otin CampusOnlinesta aika paljon ylimääräisiä kursseja, kuten venäjän, somemarkkinoinnin ja monikulttuurisuuden, mutta uskon selviäväni niistä suht kevyesti. Opintojaksot näyttävät vielä tässä vaiheessa selkeiltä, mutta ensi syksynä alkavien jaksojen kanssa en varmasti pääse näin helpolla.

Olen jo nyt ylittänyt vapaasti valittavien kurssien opintopistemäärän, mutta jos noita valinnaisia ei voi sisällyttää tutkintoon, niin ei se mitään. Voin opiskella niitä omaksi huviksenikin. Nythän noita muiden ammattikorkeakoulujen opintoja kannattaa joka tapauksessa suorittaa, koska ne ovat tutkinto-opiskelijalle ilmaisia. Sitten kun on valmistunut, muuttuvat kurssit maksullisiksi.

Koin pienen kriisin tässä taannoin, kun aloin miettimään, että onko tämä sittenkään oikea ala (viittaan lähinnä siihen, että myöhemmin tulee eteen paljon esimiesjohtamista yms.). Miksi en hakenut humanistiselle alalle. Miksi en hakenut sellaiseen koulutukseen, mistä olisi voinut lähteä ulkomaille tekemään ihmisoikeustyötä.

Toisaalta tämä restonomilinjan valinta oli osaltaan järkiratkaisu, ja kyllä etenkin tuo matkailupuoli kiinnostaa aidosti, ruokapalvelut taas niinkään eivät, koska se ala on jo nähty. Luultavasti työllistyminenkin on helpompaa, kuin jollekin marginaalialalle. Olen myös miettinyt, aionko suuntautua kestävään matkailuun vai matkailualan digitaalisiin palveluihin. Kummatkin kiinnostaa, mutta onneksi valintaa ei tarvitse tehdä vielä tänä eikä ensi vuonnakaan.

Meidän opiskelijaryhmä on ollut ihan super kiva. Voisi kuvitella, etteivät verkko-opiskelijat ole missään tekemisissä, mutta meillä on tosi aktiivinen Discord-kanava. Syksyn mittaan teimme myös ryhmätöitä, joiden tiimoilta tuli otettua kontaktia toisiin. On ihanaa ja inspiroivaa, että ympärillä on viimeinkin samanhenkistä porukkaa, ihmisiä, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet, arvomaailma ja tulevaisuuden suunnitelmat. Ihmisiä, joiden kanssa voi puida tätä maailman tilannetta ilman, että kukaan on matkasheimaamassa haaveista.

Remontointia

Mutta kotonakin on tapahtunut. Madeiralta palattuani olen ollut oikeastaan vain neljän seinän sisällä joitain kauppareissuja lukuunottamatta. Sinä aikana kun olin reissussa, paheni tämä Pieksämäen koronatilanne, ja suunta on ollut huono jo monta viikkoa. Tartuntoja on ollut yhteensä lähemmäs 200, vaikka niitä kaikkia ei ole merkattu tämän kaupungin tilastoihin. Kun lähdimme reissuun, oli tartuntoja 6. Etelä-Savo on tällä hetkellä Suomen toiseksi pahin koronakeskittymä osaltaan juuri Pieksämäen takia. Onneksi ihmiset sentään ovat alkaneet käyttää maskeja kaupassa.

Remppasin kesällä meidän parvekkeen ja syksyllä kylpyhuoneen. Nyt viimeisimpänä oli vuorossa keittiö, kun saimme maalattua kaikki kaapit ja rungot. Urakkaan meni yhteensä viikko, mutta lopputulos on sen arvoinen. Aiemmin kaapit olivat pinttyneen valkoiset, niissä oli kellertävän puun väriset kahvat ja myös runko oli ysärimäisesti pyökin värinen. Irrotimme kaikki ovet, mies hioi ne, ja minä maalasin. Pidin värin valkeana, ja ilme raikastui toden teolla. Maalasin rungot ja sokkelit harmaaksi. Ostin myös uudet kromiset vetimet.

Instastooreja remontin ajalta. Viimeisessä kuvassa laatikot vielä maalaamatta. Ero vanhan ja uuden välillä on merkittävä! En myöskään maalannut ovien reunoja harmaaksi vaan suoraan valkeaksi.


Alunperin oli tarkoitus vielä maalata välitilan laatat tummanharmaaksi ja vetää tasoille D-C-Fix, mutta taidan jättää sen tekemättä ainakin toistaiseksi. Tiedän että minua ärsyttäisi, jos kontaktimuoviin tulisi kulumajälkiä, mitä niihin todennäköisesti tulee keittiössä. Ja nyt kun kaapisto on maalattu, ei tason puupinta ja laatoitus näytä enää ihan niin ysäriltä, joten ehkä voin elää tämän asian kanssa 😀 Saatan kyllä silti maalata laatat harmaaksi joku päivä, koska ne eivät ole mitenkään erityisen kauniit..

Samalla kun maalasin kaappeja, maalasi mies muualta asunnosta ovien karmeja. Niissä oli jotain koloja ja kulumia, joten nekin kaipasivat päivityksen. Joskus haluaisin vielä tapetoida olohuoneen, mutta se ei ole ainakaan nyt ajankohtaista.

Sisustusta

Sisustin myös makuuhuoneen uudelleen ja ostin jättipeiton + valtavia tyynyjä. Ripustin uudet verhot ikkunaan. Idea koko uudistukselle lähti siitä, että pääsin Desenion brändilähettilääksi ja halusin, että uudet taulut saavat ympärilleen sopivan värimaailman. Olen jo pitkään seurannut lähinnä ulkomaisia sisustus-tubettajia, kuten Lone Foxia ja XO MaCennaa, ja suomalaisista Linda Ekrothia, joiden sisustustyyleistä tykkään erityisesti.

Makuuhuoneessa on myös pieni opiskelunurkkaus. Viltti on matkamuisto Meksikosta.


SpaceFrog Designsin suunnittelemat printit ovat suosikkieni joukossa koko Desenion valikoimassa.


Olen nähnyt heidän ja monen muun kanavilla Desenion tauluja ja ihaillut niitä usein verkkokaupassa. Ilmoittauduin oitis mukaan, kun kuulin mahdollisuudesta päästä brandbassadoriksi. Tein pari erillistä tilausta sekä printeille että kehyksille. Osan kehyksistä ostin Jyskistä, koska niissä oli hyvä tarjous Black Fridayn aikaan.

Erityisen tyytyväinen olen makuuhuoneen tauluihin, joissa on unenomainen tunnelma. Taide on SpaceFrog Designsin suunnittelemaa. Rakastan myös kylpyhuoneen tauluja. Valitsin Desenion tuhansista printeistä kylppäriin sopivan Marokko-teeman, joiden kuvissa esiintyy erilaisia vesiaiheita. Marokko on ehdottomasti bucket listilläni, kunhan maailma aukeaa, joten taulut tuovat inspiraatiota sillä aikaa.

Tilasin myös kolme erilaista tekstitaulua, koska rakastan sanoja ja niiden etymologian tutkimista. Olohuoneen seinälle taas päätyi geometristä taidetta. Pidän itse printeistä, mutta jos nyt saisin päättää uudelleen, olisin ehkä ostanut toisenlaiset kehykset. Voi olla, että vaihdan ne joskus vielä kultaisiin.

Kylpyhuoneen seinälle tilasin Marokko-aiheisia valokuvia.


Sommittelin olohuoneeseen tilatut taulut paikoilleen ensin Desenion työkalulla. Sen avulla on helppo testata, sopiiko printit yhteen.


Ympäristövastuu

Desenio on muuten ympäristöystävällinen brändi, sillä se käyttää printeissään EcoLabel-paperia. Yritys on vuodesta 2020 lähtien Forest Stewardship Counsil® (FSC) -sertifioitu, joka tarkoittaa, että paperituotteisiin käytetty puu on peräisin kestävästä metsätaloudesta. Joitain handpicked-julisteita lukuunottamatta taideprinttien paperista vähintään 70 % on peräisin kestävästi tuotetuista metsistä.

Yritys tekee yhteistyötä myös Vi Agroforestryn kanssa, jonka kautta he istuttavat kaksi puuta yhden tuotannossa käytetyn puun tilalle. Vuodesta 2017 lähtien Desenio on istuttanut yli 15 000 puuta.

”Kouluttamalla itäafrikkalaisia pienviljelijöitä kestävään kehitykseen ja puiden istuttamiseen, viljelijät voivat ansaita elantonsa ja lähettää lapsensa kouluun.”

Verkkokaupassa on lisäksi Art for Ocean -kokoelma, jonka tarkoitus on herättää huomiota valtamerten tilasta. Vuonna 2019 aloitettu yhteistyö Blue Marine Foundationin kanssa auttaa luomaan mertensuojelualueita, laatimaan kestäviä kalastusmalleja ja palauttamaan meren elinympäristöjä ennalleen.

Printit painetaan Ruotsissa, mutta Deseniolla on myös tarkoin valittuja yhteistyökumppaneita muualta Euroopasta sekä Aasiasta. Työntekijöitä turvaa sosiaalinen vastuu, joka mm. takaa kunnollisen palkan, inhimilliset työajat ja estää lapsityövoiman käyttöä. Minulle nämä kaikki edellä mainitut teemat ovat tärkeitä, ja voin siksikin suositella Desenion julisteita hyvillä mielin.

Matkamuistoja maailmalta

Taiteen lisäksi matkailu näkyy muutenkin kodissamme. Käytän sisustuksessa paljon matkoilta tuotuja esineitä, ja nykyään ostankin tuliaisia sillä perusteella, että ne sopisivat sisustukseen, kuten vaikkapa tuo makuuhuonekuvassa näkynyt meksikolainen viltti.

Rakastan myös tuoreita kukkia, ja nämä eilen ostamani jouluiset eukalyptuksen oksat ja punaiset marjat sopivat hyvin yhteen Guatemalan maya-markkinoilta ostetun liinan kanssa. Vieressä meksikolainen savesta tehty intiaanin muotoinen huilu ja miehen sedän tuoma eebenpuinen patsas Afrikan matkoilta.

Eteisessä on myös afrikkalaisia puisia naamioita. Seiniltä löytyy lisäksi amate-paperille maalattu asteekkien aurinkokivi, obsidiaanikivestä tehty nuoli, oaxacalainen savinaamio sekä tauluina saamelaistaiteilija Merja Aletta-Ranttilan piirustus sekä Prahan keskusgalleriasta tuotu Alphons Muchan printti.

Pidän maanläheisistä väreistä ja harmonisesta tunnelmasta. Suosin materiaaleissa luonnonmukaisuutta ja kestävyyttä. Esimerkiksi makuuhuoneen lamppu on tehty bambusta. Ostelen kyllä silti välillä esimerkiksi Ikeasta, mutta nykyisin harvemmin. Pääasiassa ostan tavaroita ja huonekaluja Jyskistä, Sotkasta ja Hemtexistä. Lisäksi olen ostanut Tokmannilta kierrätyspuuvillasta tehtyjä tekstiilejä, jotka ovat edullisia ja kauniita. Joskus teen kirpparilöytöjä, kuten nuo ruskeat lasipullot, ikivanha peltinen karttapallo, vanha öljylamppu sekä Riihimäen lasin maapallon muotoinen lasipullo.

Tykkäisin enemmänkin myös tuoksukynttilöistä ja huonetuoksuista, mutta mies valittaa niistä usein, joten poltan tuoksukynttilöitä vain silloin kun olen yksin kotona 😀 Rakastan erityisesti santelipuuta, puuvillaa sekä bergamottia ja muita sitruksen tuoksuja.

Itämaista teemaa ja tunnelmavalaistusta.


Nämä ihastuttavat huonetuoksut toin portugalilaisesta sisustuskaupasta, A Loja do Gato Pretosta. Ostin sieltä myös verhon ja kultaiset vetimet erääseen kaappiin. Kynttilä on H&M Homesta ja lyhty Arabiaa. (Pitäisi näköjään pyyhkiä pölyt..)


Laitoin meille muuten ensimmäistä kertaa elämässä pienen joulukuusen! En ole aiempina vuosina juurikaan koristellut kotia jouluisasti, mutta tämä vuosi on näköjään ollut poikkeus silläkin saralla. Syytettäköön siis vuotta 2020, että minusta tuli vielä aikuisena jouluihminen 😀 Toivotankin tämän kuvan myötä lämmintä ja rauhallista joulun aikaa kaikille. Pysykäähän kotona ja nauttikaa kiireettömistä juhlapyhistä.

Millainen on sinun koti? Näkyykö siellä matkusteleva elämäntapa ja tuotko reissuilta matkamuistoja?

Ps. Jos kiinnostuit kodin päivittämisestä taideprinttien avulla, ota tästä 10 % alekoodi sivuille: DSFF6HNW. Koodi on voimassa 20.12.2020 asti. Alennus ei koske kehyksiä eikä handpicked- ta persoonallisia julisteita. Desenio postittaa julisteet normaalisti noin viidessä päivässä, joten hyvällä tuurilla paketti ehtii perille jouluksi. Kauppaan pääset tästä.

Vaikka sain osan Desenion tuotteista ilmaiseksi, ei tämä blogipostaus ole yhteistyö. Olen tehnyt Instan puolella pari stooreissa näkynyttä yhteistyötä, mutta täällä blogissa halusin kertoa muuten vaan tästä kuviosta 🙂

#kodinsisustus #matkamuistoja #remontointi #restonomiopinnot

0 views0 comments
bottom of page