top of page

Kotimaanmatkailu – Luontokohteita Suomen kesään (Itä-Suomi + Inari)

Hallitus on antanut nyt virallisen luvan kotimaanmatkailun avaamiselle tietyin ehdoin. Käsiä tulee pestä edelleen, hyvää yskimis/niistämishygieniaa tulee noudattaa, turhia ihmiskontakteja karttaa, sekä välttää sairaana matkustamista. Majoituspaikkojen tulee noudattaa erityistä huolellisuutta siivouksen ja henkilöstön kouluttamisen suhteen.

Jo ennen tätä kevättä viime vuoden puolella matkablogeissa alkoi näkyä kiitettävästi eri alueiden kohdesuosituksia, ja olen itsekin tässä menneen vuoden aikana niistä kirjoitellut. Viime syksynä julkaisemani Matkailutrendit 2020 -postauskin enteenomaisesti listasi tämän vuoden trendeiksi lähialuematkailun, staycationin ja maata pitkin matkailun.

Jos tästä keväästä jotain hyvää pitää löytää matkailun saralla, niin varmasti ihmiset alkavat arvostaa entistä enemmän kotimaan kohteita ja huomaavat, kuinka kaunista täällä meilläkin on.

Koostan tähän postaukseen omat vinkkini Savon seudun lähialuematkailusta. Voit lukea kohteista tarkemmin juttuun linkatuista artikkeleista. Useat tässä esiteltävät kohteet on sellaisia, että niihin pystyy lähtemään myös lasten kanssa.

Vedenjakajareitistö, Pieksämäki


Ämmänkoski, Varkaus


Astuvansalmi, Ristiina


Luontokohteita Suomen Savossa (24.7.2019)
  1. Saimaa

  2. Vedenjakajareitistö

  3. Linnakivi

  4. Orinoron rotko

  5. Varkauden vanha kanava, Ämmänkoski ja Kämärin luontopolut

  6. Dagur-talli

Saimaa on tunnettu ja suosittu matkailukohde niin suomalaisten kuin ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa. Savonlinnassa sijaitsevan Olavinlinnan lisäksi kannattaa tutustua myös muihin Saimaan kohteisiin ja vierailla esimerkiksi Oravissa.

Savosta löytyy useita jääkauden aikaisia geologisia kohteita, jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia. Valtavat siirtolohkareet, hiidenkivet ja jään uurtamat rotkot ovat erilainen vaihtoehto perinteisille luontopoluille.

Mikäli ajelee Kolille tai Kuopioon päin, kannattaa ajaa Varkauden läpi ja käydä tutustumassa myös kaupungin keskusta-alueella sijaitseviin luontopolkuihin. Kesällä alue on todella kaunis! Lisäksi Tyyskänniemen Koskipuistossa on järjestetty jo 25 kesänä Vekara-Varkaus lastenviikko, jonka aikana kaupungilla ja luontopoluilla on erilaista ohjelmaa ja tehtävärasteja. Tänä vuonna tapahtumaan voi osallistua kotoa käsin.

Ratsastuksesta kiinnostuneet taas voin lämpimästi ohjata Heinävedellä sijaitsevalle Dagur-tallille, jonka suloisilla islanninhevosilla pääsee tekemään issikkavaelluksia Suomen puhtaaseen luontoon.

Olavinlinna, Savonlinna


Orinoron rotko, Leppävirta


Tyyskänniemen Koskipuisto, Varkaus


Poikettiin pirunpellolle (3.9.2019)
  1. Kivikuru

  2. Ukonkivi

Kivikurun jylhät maisemat tuovat mieleen Lapin kivikkoiset kurut. Jääkauden aikaan muodostunut valtava kiviröykkiö on ollut pyhä ja mystinen paikka entisaikojen ihmisille, jotka uskoivat pirun tai jättiläisen heitelleen jättimäisiä kiviä ympäriinsä. Kivikurulle kiipeäminen vaatii kohtuullista kuntoa ja varovaisuutta, mutta paikkaa voi ihailla myös kauempaa.

Sorsakoskella sijaitsevan Kivikurun lähellä on myös luontopolku, jonka varrelta löytyy vanhan kansan ”luontokirkko” eli Ukonkivi. Alueella on myös tulentekopaikka.

Ruokavinkki: Jos matkaat Kivikurulle Jäppilän kautta, kannattaa ohimennessä pysähtyä kirkonkylälle nauttimaan savunmakuisesta street foodista Jäppilän kievariin. Kivenheiton päästä löytyy myös Hyvätuuli Highland, joka kasvattaa ulkona kauniissa peltomaisemissa laiduntavaa ylämaankarjaa. Lihatuotteita on myytävänä oheisessa myymälässä. Hieman Jäppilästä sivuun taas sijaitsee Siikamäen suoramyymälä ja kahvila, josta löydät pientuottajien elintarvikkeita ja käyttötavaraa.

Vedenjakajareitistö – Esteettömiä ja monipuolisia luontoreittejä Savon sydämessä (17.2.2020)
  1. Salvosenmäki

  2. Paltasen esteetön suopuisto

  3. Partaharju

  4. Nikkarila

  5. Tahinlampi/Tahinsuo

  6. Kivikuru

Vedenjakajareitistö Pieksämäen ympärillä tarjoaa 75 km eripituisia luontopolkuja, maastopyöräilyreittejä ja jopa esteettömiä reittivaihtoehtoja. Reitistö kulkee kauniissa harju-, suo- ja kangasmetsämaisemissa ja mutkittelee lukuisten vesialueiden keskellä. Vesistöosuuksia pääsee kulkemaan meloen, suppilaudalla tai omalla veneellä.

Metsämaastossa on useita laavuja, grillipaikkoja, kuivakäymälöitä, kuntoilupisteitä sekä yksi Airbnb:n kautta varattava telttamajoitus. Alueelta löytyy myös suosittu frisbeegolfrata.

Paltasen esteetön suopuisto, Paltanen


Tahinsuo, Pieksämäki


Nikkarila, Pieksämäki


Ruokavinkki: Pieksämäeltä Jyväskylään päin johtavan tien varrella aivan Paltasen esteettömän suopuiston vieressä on Paltasen kahvio ja lohikalastuspiste, jossa kannattaa piipahtaa. Kahviolla tarjoillaan joka päivä todellista lähiruokaa, sillä lounasaikaan tarjolla olevan lohikeiton kalat on peräisin viereisestä lammesta!


View this post on Instagram

Todellista lähiruokaa, kun lohikeiton kalat tulee tästä lammesta ☺️ Käydään täällä Paltasella aina välillä lounaalla. #lähiruokaa #lohikeitto #paltasenlohilampi #paltanen #järvisuomi #suomenluonto #kesäpäivä #salmonsoup #localfood #summervibes

A post shared by Cilla Maria | Sunset sunrise (@cillamaria8) on May 30, 2020 at 2:13am PDT


Historian jäljillä: Tuhansia vuosia vanhat Astuvansalmen kalliomaalaukset (20.3.2020)

Itä- ja Kaakkois-Suomen alueelta löytyy runsaasti tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia. Näitä kohteita ei ole juurikaan tuotu esille matkailun yhteydessä, eikä monesti edes kaikki alueen asukkaat tiedä maalausten olemassaolosta.

Osa muinaisista pyhistä paikoista on saavutettavissa metsäreittejä pitkin, osan pääsee näkemään ainoastaan veneestä käsin. Astuvansalmen maalaukset Ristiinassa on sellainen kohde, että sinne pääsee sekä maitse että vesiteitse. Kallion päältä avautuvat maisemat on kuin Koli pienoiskoossa 🙂

 
Kaikki Lappi-postaukset

Nämä edellä mainitut kohteet siis sijoittuvat Pohjois- ja Etelä-Savon alueelle Itä-Suomeen, mutta jos haikailet matkaa kauas pohjoiseen, löydät yllä olevasta linkistä muutaman postauksen Inarin alueelta. Olin talvisesongilla töissä Saariselällä, ja ehdin tutustua Inarin ympäristöön vapaapäivieni aikana. Toki tekstit on kirjoitettu talvi-näkökulmasta, mutta eipähän ne kohteet sieltä kesälläkään mihinkään katoa.

Alueella kannattaa ehdottomasti lähteä lyhyelle tai pidemmällekin vaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistoon, kiivetä alueen lukuisille tuntureille, ihmetellä jääkauden aikaisia kivikuruja ja vain nauttia erämaan hiljaisuudesta. Inarin kylällä vieraillessa voin lämpimästi suositella visiittiä saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa sekä saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa.

Näkymä Kaunispäältä Urho Kekkosen kansallispuistoon


Urho Kekkosen kansallispuisto


Saamelaiskulttuurikeskus Sajos


 

Hyödyllisiä linkkejä kotimaanmatkojen suunnitteluun:

  1. Retkipaikka

  2. Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys: 100 syytä matkailla Suomessa

  3. Visit Saimaa

  4. Vedenjakajareitistö

  5. Kerran elämässä: Suomi

  6. Rantapallo: Suomen parhaat kesäkohteet

Saimaan sisävesiristeilyllä



Retkipaikan 5 helppoa vinkkiä fiksuun retkeilyyn!


  1. Jätä taukopaikat siistimmiksi lähtiessäsi kuin ne olivat saapuessasi. Retkeile roskattomasti.

  2. Ota etukäteen selvää kohdealueesi säännöistä – esimerkiksi kansallispuistoissa jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde.

  3. Huomioi muut kulkijat sekä villieläimet ja niiden poikaset pitämällä koirasi kytkettynä.

  4. Tee tulet vain virallisille tulipaikoille ja varmista ensin ettei metsäpalovaroitus ole voimassa.

  5. Ota luonnon hyvää tekevät vaikutukset vastaan – tunne kuinka mieli kohenee ja stressi vähenee 💚

Siikamäen metsissä


— Oletko käynyt jossain näistä kohteista? Jätä myös alle omat suosituksesi Suomen kesäreissuille 🙂

#kivikuru #Orinoro #Suomi #lähialuematkailu #kotimaanmatkailu #Savo #inarisaariselkä #PohjoisSavo #Vedenjakajareitistö #EteläSavo #Pieksämäki #Linnakivi #Saimaa #Varkaus

0 views0 comments
bottom of page