top of page

Jälkikatsaus ja mitä maksoi 2½ viikkoa Euroopassa?

Kuten viimeaikaiset postaukset kertovatkin, tein taannoin pikaisen maata pitkin -reissun Euroopan keskiosiin. Reitti kulki suunnittelemattoman mutkan kanssa seuraavalla tavalla: koti – Helsinki – Tallinna – Riika – Kaunas – Varsova – Krakova – Kosice – (Krakova -) Budapest – Maribor – Wien – Praha – Berliini – Helsinki – koti. Olin matkalla 17 päivää ja yövyin laivan ja lentokentän lisäksi yhdeksässä eri majapaikassa. Alla eriteltynä matkaan kulutetut rahat. Mukana ei ole matkavakuutusta, koska se on voimassa jatkuvasti.

Koostan myös arviot majoituksista ja liikenneyhtiöistä, sekä kerron mitkä kohteet olivat käymisen arvoisia ja mitkä olisi voinut jättää väliin. Tässä nyt kuitenkin hätäisimmille se kiinnostavin tieto:

MATKAKULUT 414 €

Koska Suomi sijaitsee pussin perällä, menin Helsingistä laivalla Tallinnaan. Viimeisestä kohteesta eli Saksasta lensin takaisin Helsinkiin. Mantereella kuljin pelkästään junalla ja bussilla. Bussien kuluerään tuli puolet suunniteltua ylimääräistä, koska Flixbus-sekoilun takia matkustin väärään maahan ja jouduin ostamaan kahdesti uudet liput, joihin meni yhteensä 89 €. Majoitus ja matkakulut veivät noin puolet kokonaissummasta, 675 €.

 1. Matkat kotoa Helsinkiin ja takaisin 70 €

 2. Silja Europan laivamatka yhden hengen hytissä 20 €

 3. Lento easyJetillä Berliinistä Helsinkiin 47 €

 4. Bussikuljetukset Viro-Slovenia välisillä osuuksilla 203 €

 5. Junamatkat Sloveniasta välietappien kautta Saksaan 75 €

Omat arviot:

Laivamatka Tallinkin Silja Europalla meni loistavasti, sillä sain hytin 10. kannelta, ja siellä toimi WiFi koko matkan ajan. Yleensä laivalla netti ei ole toiminut hytissä.

Flixbusin surkean asiakaspalvelun ja kaksi tuntia myöhässä olevien bussien takia en suosittele tätä yhtiötä kenellekään, vaikka se halvimpana vaihtoehtona houkutteleekin budjettimatkalaisia. Etenkin Flixbus Polskalla oli kaikkein huonoin nettiyhteys eikä se toiminut ollenkaan esimerkiksi Slovakian ja Puolan välillä. Kuskit eivät puhu englantia eikä kaikilla vuoroilla tule mitään kuulutuksia.

Paras bussiyhtiö koko reissulla oli Ecolines, joiden penkit oli todella mukavat, bussit moderneja, ja lisäksi niissä sai ilmaisia juomia. Hyvänä kakkosena tulee LuxExpress. Kärkipään yhtiöt on virolaisia ja ne hoitivat hommansa erinomaisesti niin asiakaspalvelun kuin informaation osalta. Busseissa on näytöt selkänojissa ja tarjolla viihdettä. Hintataso on myös edullinen.

Junista paras oli tsekkiläinen RegioJet, mutta olinkin ostanut lipun vahingossa ykkösluokkaan, missä tarjolla oli ilmaisia juomia ja purtavaa sekä viihdekeskukset jokaisen penkin selkänojassa. Muut matkat taitoin Itävallan kansallisella junayhtiöllä ÖBB:llä sekä Saksan valtion Deutsche Bahnilla. Nämä olivat lähes kopiot toisistaan. Molemmissa matkustin kuuden hengen hytissä, ja molemmat myös tarjosivat ilmaisen nettiyhteyden.

Lento easyJetillä meni myös ihan hyvin, vaikka minulla olikin ennakkoluuloja halpalentoyhtiöistä. Lento oli ajallaan, mutta lentomukavuus ei ole mitään huippuluokkaa tiiviisti sijoitettujen penkkien takia. Kaikesta ylimääräisestä joutuu myös maksamaan ja hinnat tarjoiluille oli aika kovat. Ostin silti kahvin ja croissantin.

Maksoin matkoista CO2-kompensaatiomaksut, aina kun mahdollisuus oli tarjolla. Hintaa ei tullut montaa euroa.

MAJOITUKSET 260 €

Majoituksiin meni yllättävän vähän ja tästä huomaa, miten edullisesti ulkomailla voi yöpyä. Tuollainen summa uppoaisi Suomessa hetkessä kahden yön hotellimajoitukseen.

 1. Riika Latvia: Tree House, 1 yö makuusalissa aamupalalla, 10 €

 2. Kaunas Liettua: R Hostel, 1 yö makuusalissa, 15 € (Lähdin pois yöpymättä täällä)

 3. Kaunas Liettua: King Mindaugas Apartments, 1 yö kattohuoneistossa, 55 €

 4. Varsova Puola: Chillout Hostel, 1 yö makuusalissa, 10 €

 5. Krakova Puola: One World Hostel, 2 yötä makuusalissa aamupalalla, 17 €

 6. Kosice Slovakia: Hlavná100, 1 yö omassa makuusalissa aamupalalla 27 €

 7. Budapest Unkari: Central Market Hall Zen Hostel, 3 yötä makuusalissa 32 € (Vietin näistä yhden yön bussissa)

 8. Maribor Slovenia: Maister Rooms, 2 yötä omassa huoneessa, 44 €

 9. Wien Itävalta: Wombat’s City Hostel, 1 yö makuusalissa, 28 €

 10. Praha Tsekki: New Hostel in Prague, 2 yötä makuusalissa, 22 €

Tree Housen oleskelutila oli vähän hippimäinen, mutta kuitenkin siisti.


Maksoin Hlavná100:n aamupalasta varauksen yhteydessä 3,50€.


Omat arviot:

Luokiteltaessa majapaikkojen laatua ja vastinetta rahoille, voisin listata majoitukset kahteen eri tasoon. Ne mitä ei ole mainittu, oli ihan ok keskitasoa. Voisin yöpyä niissä uudelleen, mutta eivät ne aiheuttaneet mitään riemunkiljahduksia.

Pettymys, en suosittele muille: R Hostel oli likainen ja vastenmielinen. Wombat’s City Hostelissa taas oli huono hintalaatusuhde ja sängyt kämäisiä ja niihin piti itse laittaa petivaatteet. New Hostel in Prague ei vastannut odotuksia ja huone oli järkyttävän pieni plus koko kolmoskerroksessa haisi homeen ja kissankusen sekoitus, paikassa oli kokolattiamatto ja kylpyhuoneet epäsiistejä.

Suosittelen todellakin: King Mindaugas Apartments, Hlavná100 ja Maister Rooms. Näissä kaikissa siisteystaso ja yleinen viihtyisyys oli huippuluokkaa, paikat oli uusia ja moderneja, sängyt oli puhtaat ja mukavat. Ainoa miinus Hlavná100:ssa oli se, ettei siellä ole keittiötä, koska alakerrassa on bistro. Muiden keittiövarustus oli kattava.

King Mindaugas Apartments


Maister Rooms


Hlavná100


Huomaan kyllä, että mitä enemmän matkustan, sitä hienohelmaisemmaksi muutun. Kun vertailukohteina on huippuluokan majapaikkoja, on vaikea enää tyytyä keskinkertaisuuteen. Minulle tärkeintä on tilojen siisteys ja sängyn kunto. Jos sänky ja petivaatteet on vanhoja ja likaisia, en mielelläni yövy niissä. Odotan myös, että sänky on valmiiksi pedattu ja omasta pyyhkeestä huolimatta toivoisin, että majapaikassa olisi pyyhe tarjolla.

Chillout Hostel


Makuutilojen lisäksi kylpyhuoneen ja keittiön taso kertoo paljon, arvostan moderneja ratkaisuja ja puhtaita pintoja. Oleskelutiloilla ei ole suurta merkitystä, sillä en koskaan vietä aikaani niissä. Hostellissa tulee olla kunnollinen WiFi ja sen pitää toimia myös huoneissa. Aamupalasta on plussaa, mutta se ei ole välttämätön jos tarjolla on keittiö. Olen valmis maksamaan paremmasta majoituksesta lisähintaa, jos se täyttää suuren osan vaatimuksistani. Voin varata majoituksen myös pelkän ulkonäön perusteella. Koska olen hieman nirso, en ikinä varaa alle 8/10 pisteen majoituksia. Tosin korkea pistemääräkään ei aina kerro kaikkea, sillä esimerkiksi Panaman ludehostelli oli saanut erinomaiset arvosanat.

Hlavná100


Central Market Hall Zen Hostel


KÄYTTÖRAHAT 616 €

Toisen puolen budjetista muodostivat kaikki muut kulut, mihin lukeutuu ruuat ja juomat, ostokset, kohteessa liikkumiset ja retket sun muut.

Ruokaan ja juomaan upposi 337 €, mistä ison osan lohkaisi kahvinjuonti. En juurikaan välittänyt ruokien ja juomien hinnoista, vaan ostin mitä kulloinkin huvitti. Tässä olisi voinut säästää hyvinkin, jos olisi toiminut toisin. Söin välillä ulkona, toisinaan ostin kaupasta ruokaa tai tein itse hostellilla. Ostelin myös välipaloja ja vettä bussi- ja junamatkoille. Monessa kohteessa pystyi myös juomaan hanavettä. Päiväkohtaisesti laskettuna ruokiin ja juomiin meni vajaa 20 € vuorokaudessa.

Kahvi ja pinaattipasteija Kaunasissa oli about 3 euroa.


Buffet-ateria Krakovassa maksoi vitosen luokkaa.


Gulassikeitto pikkelsin kanssa kustansi noin 7 euroa.


Wienenleike lisukkeineen maksoi vajaa 20 euroa.


Trdlo täytteineen päälle 3 euroa.


Päiväretkiin ja museoihin meni 70 €. Auschwitzin osuus oli suurin, 42 €, mutta se oli sen arvoinen. Pääsymaksu Krakovan synagogamuseoon oli 2 €, Tonavan iltaristeily maksoi 9 €, ilmaisena mainostetun Red Budapest -kävelykierroksen oppaalle annoin vain 5 € tippiä, koska kierros ei ollut hyvä, Prahan keskusgallerian pääsymaksu oli 12 €.

Huomattavaa menoerä oli skuutti- ja metroajelut, jotka söivät 109 €. Skuuttien vuokraus oli todella kallista ja maksoin niistä 95 €, mutta se oli hinta siitä, että ehdin näkemään eri kaupunkeja laajalti niin lyhyessä ajassa. Ajoin yhteensä 50 kilometriä, joista pisin lenkki tuli heitettyä Riikassa, 21 km yhdessä päivässä. Suosittelen ehdottomasti kyseistä kulkumuotoa. Etuihin kuuluu nopeus ja helppökäyttöisyys, se ettei tarvitse etsiä julkisten kulkuneuvojen pysäkkejä ja linjoja, voit maksaa ajelun skuutin sovelluksella, ja määrittelet itse reitin.

Muihin ostoksiin meni 70 €. Näihin lukeutuu mm. neule Bershkalta, apteekkikäynti, julkisten vessojen maksut, Muchan taideprintti, joogamatto jne.

Koska olen armoton datailija, eikä EU-kohtuukäytön raja riitä käytössäni kuin parille päivälle, jouduin maksamaan ylimääräisestä mobiilidatasta 30 € (DNA:lla Giga maksaa 5,60 €). Tämä on iso summa noin lyhyelle ajalle, kun ottaa huomioon, että majapaikoissa ja kulkuvälineissä oli ilmainen WiFi. Tuolla 30 eurolla kulutin siis reilu 5 Gigaa dataa kaupungilla ollessani. Se on enemmän, kuin monen muun maan kuukausittainen keskivertokulutus. Toisaalta siirryin aina omaan mobiilidataan myös silloin jos käytin arkaluontoisia palveluja, mitä en halunnut käyttää julkisella WiFillä. Itselläni suurin datasyöppö on YouTube-videoiden katselu, mihin kulutin pari tuntia myös lentokentällä ollessa.

Mobiilidatan käyttö OECD-maissa, mobiililaajakaistaliittymää kohti gigatavua kuukaudessa (Lähde: FiCom)


Mitä olisin voinut tehdä toisin?

Kun katsoo kokonaisbudjettia, olisin voinut heittää reissun 409 euroa halvemmallakin. Jos en olisi joutunut maksamaan ylimääräistä bussimatkoista ja uudesta majoituksesta Kaunasissa, en olisi ajellut skuuteilla, en olisi tehnyt mitään päiväretkiä tai käynyt museoissa enkä olisi ostanut mitään ylimääräistä ruuan ja juoman lisäksi, olisi kokonaishinnaksi tullut 882 €.

Nyt toteutunut kokonaissumma oli kuitenkin 1291 €, mikä on paljon enemmän, kuin mitä suunnittelin alunperin päässäni. Ehdottomaksi ylärajaksi olin asettanut 1500 €, joten sen alle jäätiin. Toisaalta voi kysyä, onko mitään järkeä lähteä ulkomaille, jos matkalla pitää koko ajan kiristää vyötä ja laskea jokainen sentti tai jättää jopa kaikki maksulliset aktiviteetit väliin?

Mitä olen lukenut muiden budjeteista Euroopan reissuille, on ihmisten päiväbudjetit sijoittuneet 33-100 euron välille sisältäen siis kaiken; majoitukset, liikkumiset ja syömiset. Omaksi päiväbudjetikseni tulee tuolla kokonaissummalla noin 76 €, mikä on aika keskivertotasoa. Kun vertaa Keski-Amerikan reissuun, oli sen matkan päiväbudjetti 70 €, jos ei ota huomioon etukäteisostoksia kuten reppua jne.

Myönnettäköön, että tuhlasin kahviin tuhottoman paljon rahaa, eikä monissa paikoissa kahvi edes ollut hyvää.


Mitä tulee matkan aikatauluun, oli se totta puhuen aika tiivistahtinen. Monissa reissuryhmissä arvostellaan tämän tyylisiä matkoja, ettei ne ole mahdollisia eikä niiden aikana ehdi näkemään mitään. Olen eri mieltä. Tietenkään tällainen juoksuvauhti ei sovi kaikille, pidemmän päälle tuo olisikin stressaavaa, mutta 2½ viikkoa on sen verran lyhyt aika, että sen kestää vaikka päällä seisten. Myös etukäteissuunnittelun ja skuuttien ansiosta ehdin näkemään omasta mielestäni tarpeeksi kaikista kohteista. Olin tehokas ja järjestelmällinen, panostin niihin kohteisiin, mitkä minua kiinnosti ja jätin turhat nähtävyydet välistä.

Hyvät ja huonot kohteet

Pidänkin tällaista ripeätahtista reissaamista lähinnä testiluonteisena matkusteluna, missä näet monesta eri kohteesta ne itseä kiinnostavat asiat, ja samalla voit katsoa, mitkä kohteet ovat sellaisia, että niihin voisi joskus tulla uudelleen pidemmäksi aikaa. Näet myös, mihin kohteisiin ei kannata tuhlata jatkossa enempää aikaa. Itse esimerkiksi olisin ollut todella pettynyt, jos olisin varta vasten varannut matkan pelkästään vaikkapa Kaunasiin tai Wieniin, sillä nuo kohteet osoittautuivat reissun huonnoimmiksi.

Toisaalta en tiedä olisinko koskaan matkustanut noihin muihinkaan kohteisiin, mutta nyt kun näin, että ne todellakin ovat reissun arvoisia, on niihin helppo lähteä joskus uudelleenkin. Suosikkejani olivat ehdottomasti Varsova, Kosice, Budapest ja Praha. Haluan myös Tatravuorille, minkä olemassaolosta en tiennyt mitään ennen kuin ajoin bussilla niiden kautta. Näin ollen esimerkiksi Slovakian Poprad voisi olla varteenotettava vaelluskohde.

Riika ja Krakova olivat nekin kauniita ja monipuolisia. Mariborista ei jäänyt oikein minkäänlaista kuvaa, mutta Sloveniassa kokonaisuudessaan viehätti sen kaunis luonto. Saksaan voisin joskus palata, sillä Dresden jäi kiinnostamaan nähtyäni sen ainoastaan junan ikkunasta. Berliini vaikutti myös ihan kivalta paikalta.

Reissu tarjosi paljon yllätyksiä, ja kuten aiemmin taisinkin kirjoittaa, olen ennen jopa väheksynyt Keski-Eurooppaa pitäen sitä tylsänä. Toki monet kaupungit ovat samanlaisia arkkitehtuuriltaan ja vanhatkaupungit lähinnä toistensa kopioita, mutta jokaisesta löytää kuitenkin sen oman juttunsa ja kiinnostavat vierailukohteet. Päällimmäisenä tietenkin jäi mieleen Auschwitzin reissu, mutta muita kohokohtia oli myös vuoret, kaunis luonto, isot puistoalueet, koristeelliset kirkot, Prahan astronominen kello, Muchan ja Dalín taidenäyttelyt, Tonavan risteily ja yleisesti ottaen hyvä ruoka.

Voisin tehdä tällaisen reissun uudelleenkin, mutta valikoisin ehkä hieman vähemmän maita tai sitten pidentäisin reissua vaikka viikolla. Pari päivää per kohde on ihan ok, mutta joissain olisi voinut viettää pidempäänkin. Pyrin lähtemään aina aamulla aikaisin liikkeelle, joten iltaisin olin jo noin kuuden maissa takaisin hostellilla ja ehdin levätä hyvin. Jos koko reissu olisi pitänyt heittää niin, että olen vain yhden yön kussakin paikassa, olisi jatkuva matkustaminen ollut liikaa.

Lue kaikki reissupäiväkirjat täältä:

Eurotrip 2019: Tallinna, Viro | Riika, Latvia | Kaunas, Liettua | Varsova, Puola | Auschwitz, Puola | Krakova, Puola | Kosice, Slovakia | Budapest, Unkari | Maribor, Slovenia | Wien, Itävalta | Praha, Tsekki | Berliini, Saksa

#budjetti #euroopanmatkailu

0 views0 comments
bottom of page