Historian jäljillä: Tuhansia vuosia vanhat Astuvansalmen kalliomaalaukset
Oma työpaikkani suljettiin muiden koulujen joukossa virustilanteen takia, joten tässä on nyt ainakin seuraava kuukausi pelkkää aikaa, jos lie koko loppukevät. Vielä ei maakuntien välistä liikkumista rajoiteta, joten lähdimme keskiviikkona käymään Ristiinassa Astuvansalmen kalliomaalauksilla. Olin halunnut käydä tuolla jo pitkään, mutta en ollut saanut kyytiä järjestymään. Veljeni olikin innokkaana lähdössä matkaan ja otti lapset mukaan.
Mikkelistä matkaa Ristiinan Toijolaan on reilu 40 kilometriä. Kalliomaalauksille ei mene tietä, joten jätimme auton Vanamontien ja Suurlahdentien risteykseen. Polku lähtee mutkittelemaan heti parkkipaikan jälkeen Kukonjärven rantaa pitkin.



Näin kevättalvella polku ei ollut mitenkään erityisen hyvässä kunnossa, vaan maa oli välillä jäässä, välillä mudassa. Taival kulkee hyvin vaihtelevan maaston läpi; on kangasmetsää, suuria kallionjärkäleitä, sammalmaita ja virtaavia metsäpuroja. Polku on kivinen ja juurakkoinen, eikä se näin ollen sovellu huonosti liikkuville. Nousuja ja laskuja on myös paljon. Ainoastaan kalliomaalausten luona on yhdet portaat.


Toisin kuin nettiteksteistä sai kuvan, patikkapolkua ei ole merkattu mitenkään, mutta polun pystyy päättelemään luonnossa. Reittiä tosin sotkee välillä metsätyökoneiden jäljet. Metsää on valitettavasti karsittu kovalla kädellä ja maisema on joissain kohdin hieman ankea.
Mutta yleisesti ottaen metsän rauhassa oli kiva vaeltaa, ja jäimme välillä ihmettelemään luonnon pieniä yksityiskohtia. Lisäsimme myös oman rock balancing -kivikasamme matkan varrelle. Pojatkin (9- ja 5-vuotiaat) jaksoivat kävellä ja juoksennella todella hyvin. Polku on yhteen suuntaan noin 2,5 kilometriä pitkä. Matkan varrella on kaksi penkkiä, joilla voi huilahtaa tai ihailla maisemia.




Perille päästyämme kiipesimme ensin kalliomaalausten yläpuolelle katselemaan Yöveden ja Astuvansalmen maisemia. Kallion laelta avautuvat maisemat eivät häpeä mahtipontisempien, kuten vaikkapa Kolin maisemien rinnalla, joskin mittakaava on pienempi. Kallio on paikoin todella jyrkkä, eikä siellä kiipeily ole mitenkään erityisen helppoa, mutta suosittelen todellakin käymään katsomassa maisemat sieltä!



Meillä oli eväät mukana, mutta päädyimme syömään ne sittenkin kallion alapuolella, sillä ylhäällä kävi aikamoinen tuuli. Alhaalla maalausten vieressä on venelaituri ja kuivakäymälä. Kesäaikaan Astuvansalmelle pääseekin helposti veneellä. Mitään varsinaista retkeilyinfraa kuten pöytiä tai penkkejä ei ole.


Kun olimme evästäneet, siirryimme katselemaan kalliomaalauksia tarkemmin. Itä- ja Kaakkois-Suomessa on hyvin paljon muinaisen asutuksen maalaamia jälkiä, mutta Astuvansalmen maalaukset ovat siinä mielessä merkittävät, että ne ovat koko Pohjois-Euroopan suurimpia.
Suomenkin kaavassa paikka on erityislaatuinen, sillä harvemmin kuvaseinämässä on yli 15 maalausta. Astuvansalmen kallioon puolestaan on sormeiltu yli 60 yksittäistä symbolia!


Selkeimmin erottuvat hirviä ja erilaisia ihmistyyppejä kuvaavat maalaukset. Osalle hirvistä on merkattu kuvaan sydänpiste, yksi hahmoista kuvaa naista jousineen, joka on harvinainen symboli. Kuvista erottuu selkeästi myös shamaania kuvaava sarvipäinen ihmishahmo. Seinämästä löytyy lisäksi veneitä sekä käden- ja tassunjälkiä.
Wikipediassa on kattava analyysi symbolien merkityksestä, muinaisuskon mytologiasta sekä Astuvansalmen asutuksesta.



Joidenkin kuvien päälle on maalattu uusia kuvia, minkä on arveltu kertovan siitä, että seinää on käytetty pidemmän aikaa. Maalausten iäksi on laskettu 4 500 – 6 000 vuotta. Nykyään Saimaan vedenpinta on laskenut niin merkittävästi, että vanha järvenpohja on paljastunut ja muuttunut maanpinnaksi. Aiemmin maalausten korkeudella oli siis vedenpinta, ja maalaukset on tehty joko veneestä käsin tai talvella jäänpinnalta.

Symbolit on maalattu ikiaikaisella punamultamaalilla, joka on arvioiden mukaan valmistettu rautaoksidista, verestä, rasvasta ja linnun munista. Aikojen saatossa kalliosta sadeveden mukana liuennut piidioksidi on muodostanut kalliomaalausten päälle niitä suojelevan kovan kalvon.
Kalliomaalausten juurelta on löydetty kivikeihään kärkiä, joten paikan on arveltu olleen ennen muinoin metsästäjien rituaalipaikka, josta on haettua saalisonnea. Kallion edestä järvenpohjasta on löytynyt meripihkakoruja ja Astuvansalmen ympäriltä viitteitä kivikautisista asumuksista. Kun kallioseinämää katsoo järveltä päin, näyttää kalliossa olevan kasvot. Tämän on arveltu viehättäneen aikalaisia ja saaneen heidät pitämään paikkaa jonkin tyyppisenä jumalhahmona.

Kalliomaalausten näkeminen omin silmin oli hieno kokemus. Esimerkiksi Mesoamerikan pyramideihin ja kreikkalaiseen Heran temppeliin verrattuna oli tämä oman maamme historiaan liittyvä retki hyvin erilainen.
Jotenkin sitä heräsi tajuamaan, kuinka kauan täälläkin on ollut asutusta, ja miten hienoa on, että tuollainen paikka on säilynyt! Ennen kaikkea kiitollisuutta herätti se, että kalliomaalauksilla voi vierailla kuka tahansa ilman pääsymaksua tai turistimassojen parveilua.

Metsähallitus on joutunut jo toppuuttelemaan Etelä-Suomen ”koronapakolaisia” säntäämästä Nuuksioon ja muille suosituille retkipaikoille, sillä ihmisiä on alkanut pakkaantua liikaa samoihin kohteisiin. Astuvansalmella ei tuota ongelmaa ollut. Vain yksi pariskunta tuli meitä vastaan.

—
Kyllähän tämä mietityttää, kuinka paljon voi perhettäkään nähdä ja rajoitetaanko maakuntien välistä liikkumista. Asun itse Etelä-Savossa ja perheeni asuu Pohjois-Savossa, joten emme näkisi niin pitkään kuin rajoitus olisi voimassa. Luontopäivää ja kauppareissuja lukuunottamatta olen ollut kotona nyt 1½ viikkoa. Koska kuulun riskiryhmään, ei edes huvita olla ihmisten ilmoilla enempää kuin on tarvis. Tänäaamuna jouduin kyllä käymään labrassa kilpirauhaskokeissa, mutta lisäkseni aulassa oli vain yksi ihminen.
Väliin jääneeltä Meksikon reissulta säästyneitä matkarahoja puolestaan laitoin sisustamiseen, ja tein itselleni uuden työpisteen. Olen tosi tyytyväinen, millainen siitä tuli 🙂 Tulipahan samalla tuettua myös paikallisia kivijalkaliikkeitä.


Oletko sinä käynyt viime aikoina ahkerammin luonnossa? Miten muutoin saat päiväsi kulumaan, jos olet joutunut jäämään pois töistä tai olet karanteenissa?
#ristiina #mikkeli #astuvansalmi #kalliomaalaukset #suomenhistoria #astuvansalmenkalliomaalaukset