top of page

Balkanin road trip 3: Durmitorin kansallispuisto (Montenegro)

Kosovosta ajeltiin pohjoiseen Montenegroon, missä ensimmäinen etappi oli Tara-kanjoni. Maisemat matkan varrella olivat käsittämättömän upeat! Durmitorin kansallispuisto levittäytyy laajalle alueelle, ja jylhät, paikoittain lähes pystysuorat vuoren seinämät kohoavat korkeuksiin.


Majoituimme aivan kanjonin ja kuuluisan Tara-sillan vieressä. Olin varannut meille neljän hengen huoneen, mutta saimme jostain syystä kahden hengen majoituksen (muistaakseni 44 euroa per yö).

Omistaja tuli myöhemmin pahoittelemaan asiaa, mutta emme enää jaksaneet vaihtaa huonetta. Jätimme kamat huoneeseen ja suuntasimme sillalle.Kyllähän se siis vähän hirvitti, kun veljeni ehdotti, että testaisimme kanjonin ylittävää ziplinea. Ziplinet oli siltä illalta suljettu, mutta pääsimme liukumaan vaijerilla kanjonin yli seuraavana päivänä.

Ziplineja on kolme eri pituista. Hinnat myös vaihtelevat pituuden mukaan 10/15/20 euroa. Valitsimme kertaheitolla pisimmän ziplinen, joka kiidätti meidät kilometrin pituisen matkan yli valtavan kanjonin. Lipunmyyjä kehaisi, että zipline on Euroopan pisin – tiedä häntä.

En pode korkeanpaikankammoa, mutta pakko sanoa, että hieman mietitytti, voiko balkanilaiseen turvallisuuteen luottaa.. Heti kun ziplinet operoijat olivat työntäneet meidät alas lähtötasanteelta, epäilys kuitenkin hävisi ja nautin täysillä tuulen viimasta, joka hulmutti hiuksia sekä alhaalla levittyvistä maisemista.


Huomasi selkeästi, että Crno jezero oli turistien ensisijainen kohde. Porukkaa olikin jonkin verran ja parkkipaikka oli melkein täynnä. Järvelle johtaa asvaltoitu metsätie, jonka varrella on marjojen yms. luonnontuotteiden myyjiä. Ostimme itsekin paluumatkalla vadelmia ja mustikoita joltain mummelilta.

Järvellä oli kylmä, joten Skopjesta ostamani toppatakki tuli tarpeeseen.


Järven takana on myös pienempi järvi, joka veden ollessa korkeammalla yhdistyy pienellä joella Crno jezeroon. Järven alueella kasvaa erilaisia orkideoja, joista osa on uhanalaisia mm. hajuvesiteollisuuden takia.


Löysimme itsemme kallionkielekkeeltä, josta ei ollut enää polkua eteenpäin. Sieltä lähti vain pystysuora kivinen, mutainen ja juurakkoinen seinämä, jossa roikkui vanha köysi. No ei kun köydestä kiinni ja hinaamaan itseä ylöspäin! Naurettiin, että tämmöinenkin aktiviteetti tuli vielä koettua.

Luontopolku ei siis todellakaan sovi lapsille tai huonojalkaisille – tai ehkä me vain erehdyimme polusta ja päädyimme vaikeammalle reitille.


Ajoimme vielä takaisin Tara-kanjonille, sillä emme olleet pysähtyneet edellisenä päivänä vielä kuvailemaan kanjonin pohjalle. Tämä olikin parempi päivä, koska oli puolipilvistä ja kanjonin turkoosi Tara-joki näytti meille parhaat puolensa. Vesi oli ihan uskomattoman kirkasta!Luontotyyppejä on erilaisia aina havumetsistä alppiniittyihin. Kasvilajeja löytyy yli 700 ja eläimiäkin runsain mitoin, kuten karhuja, villikissoja ja villisikoja. Näimme Zabljakin lähistöllä mm. kotkia ja haukkoja liitelemässä. Kaupungissa vaelteli myös hevosia vapaana 🙂

Turismi maassa on kuitenkin lisääntymässä, joten tämäkin on yksi niistä kohteista, joihin kannattaa suunnata ennemmin nyt kuin viiden vuoden päästä.

Hintataso on kohtuullinen ja oleminen helppoa. Englannilla pärjää tarpeeksi pitkälle ja loput voi hoitaa elekielellä. Kosovon tapaan myös Montenegrossa kannattaa olla käteistä, sillä etenkään pienempien kylien kaupoissa ei käy kortti, vaikka eräässäkin oli ovessa Visan ja Mastercardin tarrat.En muuten tiedä, mikä näitä blogipostauksia oikein vaivaa. Etenkin pystykuvat muuttuu automaattisesti tosi pieneksi, enkä saa suurennettua niitä, vaikka kaikkien media-asetusten pitäisi olla oikein. Myös ihmeellisiä isoja kappalevälejä tulee yksinään, eikä niitä saa poistettua. Älkää antako noiden häiritä!

Muut postaukset: – Balkanin road trip 1: Skopje ja Matka-kanjoni (Pohjois-Makedonia) – Balkanin road trip 2: Pristina ja Prizren (Kosovo) – Balkanin road trip 4: Adrianmeren rannikko (Montenegro) – Balkanin road trip 5: Aliarvostettu Trebinje (Bosnia-Hertsegovina) – Balkanin road trip 6: Dubrovnik oli suuri pettymys (Kroatia) – Balkanin road trip 7: Tympeä Durrës, kiehtova Tirana (Albania) – Balkanin road trip 8: Ohrid (Pohjois-Makedonia)

Ps. Seuraa reissujani ja elämää matkojen välillä Instassa

#crnojezero #durmitorinkansallispuisto #montenegro #taracanyon

0 views0 comments
bottom of page