top of page

Asioita, joita kaipaan ulkomailla matkatessa

Moni asia ja tapa on toisin, kun matkataan kotimaan ulkopuolelle. Ei tarvitse välttämättä mennä edes naapurimaata pidemmälle, kun huomaat kaipaavasi jotain itsestäänselvää arkipäiväistä asiaa. Monesti tulee ihmeteltyä, että miten paikalliset pärjäävät ilman meille tuttuja tavaroita tai muita elämää helpottavia juttuja.

Nämä on oikeasti ihan ensimmäisen maailman ongelmia, eikä listaukseen kannata suhtautua kovin vakavasti 🙂 Mutta pakko sanoa, että osittain näiden juttujen takia olen siirtynyt varaamaan vähän parempia majoituksia, enkä enää voisi kuvitellakaan yöpyväni jossain kämäisessä hostellissa, missä on vajavainen varustelu. Myös Airbnb:t valikoituvat lähinnä ulkonäön, petivaatteiden ja pintamateriaalien perusteella. Taisinkin luokitella itseni aiemmassa postauksessa kermaperse-reppureissaajaksi 😀

Otetaan ensimmäisenä niinkin yksinkertainen asia kuin kuivauskaappi. Tämä on varmasti tuttu ongelma ainakin niille, ketkä asuvat Airbnb:ssä tai muissa majoituksissa, joissa pääseee käyttämään keittiötä. Astioiden kuivauskaappi on ihan supisuomalainen keksintö, ja onkin ihan uskomatonta, ettei tuota neronleimausta ole vieläkään saatu markkinoitua ulkomaille.

Jos saatavilla ei ole astianpesukonetta, joutuu astiat käsin tiskaamisen jälkeen asettelemaan tiskipöydällä olevaan kuivaustelineeseen. Siitä vesi sitten valuu pitkin pöytiä tai märkänä lilluvaa kumista alustaa. Yhdessä Madeiran Airbnb-kämpässä oli onneksi niin iso tiskiallas, että teline mahtui sinne.

Toinen tiskaamiseen liittyvä asia, jota kaipaan reissuilla, on tiskiharja. Olen kyllä joskus nähnyt kaupassa pienen tiskiharjan, jossa ei ole vartta, mutta yleensä ulkomailla keittiöstä löytyy pelkästään yököttävä sieni, jolla astiat pitäisi pestä. Nuo superlonisienet on todella epähygieenisiä ja inhottavia.

Kolmas tiskaamiseen/keittiöön liittyvä arjen apuri on tiskirätti. Voitteko uskoa, ettei sitäkään löydy kaikista keittiöistä?! On vain joku pyyhe tai sitten tuhlailevaan elämään johdatteleva talouspaperirulla. Minua myös puistattaa ne uunin kahvassa roikkuvat pyyhkeet, joihin kuivataan astioita. Ne on aina ihan litimärkiä ja likaisia. Sisälläni oleva pieni hygieniapassin omaava ruokapalvelutyöntekijä pudistelee monesti päätään ulkomaisissa keittiöissä.

Tämä seuraava on joillekin iloinen asia, mutta minulle kauhistus. Nimittäin kaasuhella. Onneksi monessa hostellissa ja Airbnb:ssä alkaa olla jo induktioliesi, jotta ei tarvitse pelätä kaasuräjähdystä. Esimerkiksi Belizessä en tehnyt viikkoon lämmintä ruokaa, koska pelkäsin kaasuhellaa, joten jouduin syömään ulkona. Vasta myöhemmin Guatemalassa uskalsin sytyttää hellaan liekin.

Jatketaan edelleen keittiöteemalla. Kaipaan usein matkoillani kahvinkeitintä. Tai edes normaalia kahvia! Olen joskus aiemminkin valittanut blogissa, että ulkomailta saa harvoin hyvää kahvia. Sellaiseen olen törmännyt vain Turkissa, Portugalissa ja Meksikon Oaxacassa. Muualla kahvi on jotenkin mautonta, eikä cappuccinotkaan maistu oikein millekään. Täytyisi varmaan siirtyä kokonaan espressoon, jotta maitovaahto ei laimenna kahvielämystä.

Majoituksista taas puuttuu usein kahvinkeitin, koska ihmiset eivät keitä kahvia kotona. Tai jos keitetään, niin se on pikakahvia ja vedenkeittimellä keitettyä kuumaa vettä. Kun asuin Espanjassa, kämpässä ei ollut edes vedenkeitintä, vaan jouduin keittämään vettä mikrossa, että sain aamukahvin. Mongoliassa ei muuten ollut kaupassa ollenkaan muuta kuin pelkkää pikakahvia. Siellä kahvinkeitin lienee tuntematon kapistus.

Juomateemalla mennään seuraavassakin kohdassa. Tästä olen myös maininnut usein postauksissa. Nimittäin vichy. Sitä on todella vaikea löytää oikein mistään 😀 Olen ostanut vahingossa makuvettä, halvalta esanssilta maistunutta laimeaa veden ja mehun sekoitusta, limpparia ja normaalia vettä.

Portugalista sentään löytyi ihan oikeaa hiilihapotettua mautonta kivennäisvettä ja se oli vieläpä edullista. Slovakiassa ostin vahingossa vichyä sen ainoan kerran, kun halusin nimenomaan ostaa tavallista vettä 😀 No okei, olen saattanut löytää vichyä myös muualta, mutta yleisimpänä tulee mieleen ne kerrat, kun olen ostanut väärän tuotteen.

Mutta siirrytään sitten muihin aiheisiin.

Astut sisään majoitukseen ja alat katsella, että mihin sitä saisi takin laitettua. Ei nimittäin ole monessakaan kodissa tai hostellissa naulakkoa. Ihmiset eivät ilmeisesti käytä ulkovaatteita, joten takeille ei tarvitse olla tilaa. Myöskään minkäänlaisia kenkätelineitä ei ole, vaan pahimmassa tapauksessa kengillä rontostellaan sisätiloissa. Onneksi sentään kokolattiamattoihin ei törmää enää muualla kuin hotelleissa.

Sotkusta tuleekin sitten mieleen siivoaminen. Kyllä, siivoan ja tiskaan myös matkoillani, jos majoitun kodinomaisessa ympäristössä 😀 Monesta kämpästä vaan tuntuu puuttuvan imuri kokonaan. On ihan normaalia, että lattiat putsataan luudalla tai harjalla. Törmäsin tähän mm. Madeiralla ja Meksikossa.

Asuntoteema jatkuu. Vaikka matkustaisi miten lämpimään maahan tahansa, on asunnoissa monesti kylmä. Lämmitys tuntuu olevan maailmalla tuntematon käsite. Ulkona on monesti lämpimämpi kuin asunnoissa sisällä. Olen hytissyt kylmästä mm. Guatemalassa, Madeiralla ja Aurinkorannikolla.

Ikkunat on yksinkertaiset, enkä ole kai koskaan nähnyt kiinteitä pattereita missään. Taloissa on korkeintaan siirreltävä pieni sähköpatteri tai sitten ilmalämpöpumppu, jonka käyttäminen kuluttaa uskomattoman paljon sähköä, joten sitä ei viitsi huudattaa koko aikaa päällä. Pieni patterikaan ei lämmitä huonetta kuin sen hetken. Kaikkein kylmintä on kylpyhuoneisssa. Ne ovat kuin jotain jääkellareita jääkylmine kaakeleineen.

Monesti kylpyhuoneen jääkaappimaisuutta lisää vielä se, ettei suihkusta tule normaalisti lämmintä vettä. Useissa rakennuksissa on vain lämminvesivaraaja. Veden lämpötila vaihtelee suihkun aikana vähän väliä, ja sieltä tulee summamutikassa joko kylmää tai kiehuvan kuumaa vettä. Kaikkialla maailmassa lämmintä vettä ei tule ollenkaan. Puhumattakaan juoksevasta vedestä, mutta ei mennä tässä nyt siihen.

Keski-Amerikassa ja monessa muussakin kehittyvässä maassa on käytössä itsemurhasuihkut, jotka lämmittävät veden suihkupään sisällä olevan vastuksen avulla. Monesti sähköjohdot repsottavat valtoimenaan suihkun vieressä ja on aika hurja näky. Nimi suicide shower tulee siitä, että jos kosketat suihkupäätä veden juostessa, saat sähköiskun. Voin kertoa, että kokeilin tätä Guatemalassa ihan tietoisesti. Ei se isku nyt mikään kovin kummoinen ollut, mutta et halua silti suihkutella liian lähellä suihkupäätä, vaan kyyristelet mieluummin kumarassa.

Tästä päästäänkin toiseen suihkuaiheiseen kaipaukseen. Nimittäin irroitettavaan suihkuun. Usein seinästä törröttää vain kiinteä pieni suihkupää tai sadesuihku, mitä ei saa otettua käteen. Suihkuttelu vaatiikin välillä jos jonkinlaista akrobatiaa. Myös hiustenpesu on vaikeaa, jos on tottunut pesemään hiukset pääalaspäin, kuten minä pitkine hiuksineni.

Suihkun jälkeen olisi kiva pujahtaa puhtaaseen sänkyyn lepäilemään, mutta siinä tulee vastaan taas yksi first world problem. Sängyissä ei ole pussilakanoita. No onhan niitä tietenkin hotelleissa ja joissain Airbnb-kämpissäkin ollut. Sekä myös hostelleissa, jotka näyttävät käyttävän usein Ikean pussilakanoita maailmankolkasta riippumatta.

Mutta noin niinkuin yleisesti ottaen useimmissa kodeissa pussilakana on tuntematon käsite, ja sen tilalla on vain inhottava villahuopa tai päiväpeitto, jonka alla on irtonainen lakana. Mietin aina, että kuinkahan moni ihminen on nukkunut tälläkin viltillä. Lakana nimittäin rullautuu väistämättä pois yön aikana, ja aamulla heräät siihen, että ihosi on kosketuksissa tuohon karmean tuntuiseen vilttiin.

Aiempaan kylmyyteen muuten liittyy myös kosteus. Kaipaan monesti etelänmailla ollessa kuivaa huoneilmaa. Trooppisissa ja subtrooppisissa maissa asunnot on kosteita ja niissä esiintyy usein homeongelmia. Paikallisia home ei haittaa, vaan se pestään pois kloritilla ja maalataan päälle.

Espanjassa asunnossani oli hometta, Madeiralla pohjoispuolen yksi asunto oli todella kostea, ja noissa paikoissa se kosteus oli sellaista kylmän kalseaa. Belizessä ja Meksikon Riviera Mayalla majapaikat taas olivat hiostavan nihkeitä. Myös petivaatteet olivat kosteita ja niissä oli inhottava nukkua.

Mutta siinäpä muutama asia, joita ajattelemalla koetan saada polttavaa matkakuumetta hieman alennettua 😀 Tuleeko sinulle jotain muuta mieleen, mitä olet kaivannut Suomen ulkopuolella?

0 views0 comments
bottom of page