top of page

5 suosikkikaupunkiani avautuvassa Euroopassa, osa II

Kirjoittelin kesällä Euroopan hiljalleen avautuessa postauksen muutamasta suosikkikaupungistani. Sen jälkeen matkustusrajoitukset ehtivät kiristyä ja höllentyä monta kertaa. Nyt on taas lievennyksen aika, kun Suomi ottaa käyttöön uuden menetelmän matkustusturvallisuuden arvioinnissa. Jatkossa (19.9.2020 lähtien) matkustus on sallittua ilman karanteenia tai koronatestausta niihin maihin ja maista, joissa tapauksia on korkeintaan 25 sataatuhatta asukasta kohti kahden edeltävän viikon aikana.

On vielä epäselvää, mille maille tullaan näyttämään vihreää liikennevaloa. Kun asiasta uutisoitiin muutama päivä sitten, oli tilanne jokseenkin erilainen kuin tänään. Esimerkiksi Ruotsi on taas ylittänyt tuon 25:n tartunnan lukeman. Listalla on vain kaksi selkeästi raja-arvot alittavaa maata, ja ne ovat Latvia ja Kypros. Näissä maissa on vähemmän tartuntoja kuin Suomessa. (Katso täältä THL:n maalistaus.)

Postauksen ensimmäinen osa: Joko saa matkustaa? (+ 5 suosikkikaupunkiani avautuvassa Euroopassa)

— Vaikka listaankin taas mukavia matkakohteita, en edelleenkään suosittele ketään matkustamaan holtittomasti. Jos kuitenkin päätät lähteä sallittuihin kohteisiin, muista vastuullisuus. Noudata hyvää hygieniaa, käytä maskia, pidä väliä ihmisiin, vältä ruuhkaisia ihmisjoukkoja ja oleskele ennemmin ulkona kuin ravintoloissa. Pidä etäisyyttä ihmisiin myös kotiin palaamisen jälkeen, vaikket joutuisikaan karanteeniin.

Huomaa, että alla esitellyt kohteet eivät välttämättä ole sallittuja vielä tänä syksynä.

PRAHA, TSEKKI

Praha oli toinen kiinnostava kohde viimesyksyisellä maata pitkin -reissullani. Kaupungissa on helppo liikkua metrolla paikasta toiseen, ja ensimmäisenä kannattaakin suunnata vanhaankaupunkiin, missä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Prahan metrossa on vain kolme linjaa; punainen, keltainen ja vihreä.


Nähtävyyksistä mainittakoon esimerkiksi Prahan keskusgalleria, joka esittelee Alfonso Muchan, Salvador Dalín ja Andy Warholin taidetta. Galleria sijaitsee aukiolla, jolta löytyy myös upea Prahan astronominen kello. Kaupunki tarjoaa lukuisia kauniita kirkkoja ja museoita, mm. seksivälinemuseon (adjektiivi kaunis ei kylläkään ole tarkoitettu kuvaamaan tätä museota.. 😀 ).

Suosittuja turistikohteita ovat Kaarlen silta ja Prahan linna, jotka itse koin molemmat tylsinä ja aivan liian ruuhkaisina. Kiersin linna-alueen nopeasti läpi, mutta en jaksanut perehtyä aiheeseen sen kummemmin. Moni on siltaa ja linnaa kuitenkin kehunut, joten älä tuomitse niitä minun kokemuksieni perusteella 🙂

Vanhankaupungin aukio eli Staroměstské náměstí.


Prahan astronominen kello löytyy raatihuoneen seinältä.


Jonotus Prahan linnaan oli yhtä tuskaa. Linna-alueella sijaitsee myös Tsekin presidentin työtilat, joten kaikki vierailijat joutuvat menemään turvatarkastuksen läpi.


Katukuvassa on useita baareja, joihin voi poiketa nauttimaan laadukkaita oluita. Keskustasta löytyy paljon kannabisliikkeitä, sillä *käytännössä* CBD-tuotteet ja myös THC-pitoinen kannabis ovat sallittuja. Huom! Laillista pilvenpoltto ei kuitenkaan ole. Myös muita ostosmahdollisuuksia on pilvin pimein. Esillä on esimeriksi tuttuja vaateliikkeiden logoja, suloisia Myyrä-tuotteita (joka on alunperin tsekkoslovakialainen hahmo) sekä posliini- ja kristalliesineitä.

Praha tarjoaa ostosten ja nautintoaineiden lisäksi herkullista ruokaa. Poiketa kannattaa esimerkiksi keskustan ruokakojuille tutustumaan katukeittiöön, jossa tarjolla on mm. vartaita, täytettyjä patonkeja ja erilaisia makkaroita. Jälkiruuista ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on trdlo, munkkitaikinasta tehty ontto sylinteri, joka täytetään haluamillasi täytteillä, kuten nutellalla, mansikoilla ja kermavaahdolla.

Hinnoiltaan Praha on Suomea edullisempi, mutta ei kuitenkaan mikään varsinainen budjettikohde.

Lue lisää: Monipuolinen ja kiinnostava Praha

Trdlo on herkullinen välipala.


ANNECY, RANSKA

Annecy on ainoa kaupunki Ranskassa, jossa olen käynyt. Tykästyin pienen kaupungin kauneuteen ja rauhallisuuteen. Annecy-järven rannalla vuorten siimeksessä lepäävä kaupunki on erinomainen vaihtoehto rentoutumiseen ja luonnokauniista maisemista nauttimiseen. Itse vietin eniten aikaa juuri rantabulevardilla vuoria ja turkoosia vettä ihaillen.

Kaupungista löytyy myös ostosmahdollisuuksia sekä historian havinaa esimerkiksi pienen vankilasaaren ja Annecyn linnan muodossa. Ruokailumahdollisuuksia on paljon. Yksi mainitsemisen arvoinen on vaikkapa ravintolalaiva, jonka kyytiin pääsee hyppäämään vanhankaupungin eteläpuolelta.

Annecyyn on helppo poiketa päiväretkelle, mikäli sattuu olemaan Sveitsin puolella Genevessä. Bussimatka huristelee upeissa alppimaisemissa. Hintataso on aika lailla samanlainen kuin Suomessa.

Lue lisää: Synttärilahjaksi CERNiin (Sveitsi ja Ranska, toukokuu 2014)  Postaus on sama, kuin ykkösosassa esitellyllä Genevellä.

Lac d’Annecyn maisemat tuovat mieleen kaukaiset etelän matkakohteet, vaikka oikeasti ollaan Alppien juurella Ranskassa.


Annecy on hyvin rauhallinen kaupunki, eikä rantapuistoissakaan ole ruuhkaa.


Le Thiou -joella voi käydä syömässä ravintolalaivassa. Taustalla Château d’Annecy -linna.


Vankilasaaren museo, Le Palais de I’lle sijaitsee vanhankaupungin eteläosassa.


MIJAS PUEBLO, ESPANJA

Espanja oli ensimmäinen soolomatkakohteeni, sillä lähdin Aurinkorannikolle suorittamaan datanomilinjan viimeistä työharjoittelua. Asuin Fuengirolassa, mutta tutkin viikkojen aikana paljon myös lähiympäristöä. Mieleenpainuvin kylä oli ehdottomasti Mijas Pueblo.

Mijas on mielestäni yksi Aurinkorannikon kauneimmista kaupungeista. Sen valkoiset rakennukset ja pienet sokkeloiset kivikujat tuovat kulkijan aivan toisenlaiseen maailmaan kuin mitä alla levittäytyvä auringonpalvojien paratiisi rantoineen, rantabaareineen ja hotelleineen tarjoaa. Mijas on valittu aikanaan Espanjan kauneimmaksi kyläksi.

Valkoinen Mijas Pueblo sijaitsee 428 metrin korkeudessa Aurinkorannikon yläpuolella. Alla rannikolla levittäytyy mm. Fuengirolan kaupunki.


Mijas on valittu Espanjan kauneimmaksi kyläksi.


Vaikka Mijas Pueblo onkin suht hintava verrattuna alempana sijaitseviin turistikohteisiin, on se ehdottomasti vierailun arvoinen. Kylään kannattaa suunnata aamusta, käydä tutkimassa patikointireittejä ja palata sitten iltapäiväksi herkuttelemaan johonkin lukuisista ravintoloista. Mijasista löytyy myös taidegallerioita ja käsityöliikkeitä.

Kylän ulkopuolelta lähtee eri pituisia vaellusreittejä ylemmäs Mijas-vuorelle. Vuoristopoluilla kannattaa olla varovainen, koska mitään kaiteita ei ole, ja polut risteilevät eroosion kuluttamilla hatarilla rinteillä.

Lue lisää: Tuulta siipien alle (Espanja, maalis-huhtikuu 2011)

Sierra de Mijas -vuorella on useita eritasoisia vaellusreittejä. Osa poluista on vaarallisia, joten kannattaa olla tarkkana mihin astuu.


AMSTERDAM, HOLLANTI

Olen käynyt Amsterdamissa kolme kertaa. Kaupunkikuvaa leimaa monikulttuurisuus, monipuolisuus ja rentous, mutta samalla siisteys. Minulla oli ennakkoluuloja ennen ensimmäistä vierailukertaa. Yllätyin siitä, että vaikka Dami tunnetaan pössyttelijöiden unelmakaupunkina, oli kaikki kuitenkin järjestäytynyttä, siistiä ja puhdasta – ainakin jos vertaa Kööpenhaminan Christianiaan. Damissa on helppo liikkua niin jalkaisin, raitiovaunulla kuin polkupyörälläkin.

Coffeeshopista saa nimensä mukaisesti myös kahvia.


Dami on Euroopan pyöräilypääkaupunki.


Kanaalit ja vinksallaan olevat talot ovat kaupungin tyypilliset maamerkit.


Kaupungissa viihtyvät hyvin myös ne, jotka eivät halua hengailla coffeeshopeissa. Amsterdamissa on lukematon määrä erilaisia museoita, kuten vaikkapa kidutusmuseo, vahakabinetti, erotiikkamuseo ja Anne Frankin talo. Ravintoloita on joka lähtöön, ja niiden joukosta löytyy varmasti jokaista maailmankolkkaa edustava kattaus.

Ostosmahdollisuuksia on myöskin lukuisia aina pienistä erikoisputiikeista isoihin tavarataloihin. Itseäni viehättävät erityisesti vanhanajan leipomot, räätälit, juustokaupat ja monet muut tiettyyn alaan keskittyvät liikkeet, sillä Suomesta ne ovat pääosin kadonneet katukuvasta. Amsterdamiin kannattaa lähteä tekemään myös vintage-ostoksia.

Hintataso on Suomen luokkaa.

Lue lisää: Savuverhon takana (Amsterdam, kesäkuu 2015) Uusintakierroksella Damissa (joulukuu 2018) Jälkikatsaus ja mitä maksoi 2½ kuukautta Keski-Amerikassa? (Paluumatkalla oli vuorokauden layover Damissa)

VARSOVA, PUOLA

Varsova ja oikeastaan koko Puola yllätti minut todella positiivisesti. Varsovassa suurin yllätys oli kaupungin modernius. Keskustassa päärautatieaseman liepeillä kohoaa lasisia pilvenpiirtäjiä ja modernia rakennuskantaa. Sulassa sovussa tien toiselta puolelta löytyy neuvostoaikainen massiivinen rakennus, jonka tornista pääsee katselemaan maisemia yläilmoista. Samantyylinen torni löytyy myös Riiasta. Mikään lasihelvetti Varsova ei kuitenkaan ole, vaan keskustaan on jätetty myös ihastuttavia isoja puistoja.

Uutta ja vanhaa rinta rinnan.


Rakennusten lomaan on jätetty myös luontoa.


Uuden ydinkeskustan katuja täplittää monipuoliset ostosmahdollisuudet ja ravintolat. Ydinkeskustan jälkeen tulee ”uusikaupunki”, jossa on vanhempaa rakennuskantaa. Sen jälkeen tulee vasta varsinainen ”vanhakaupunki”, joka ei nimensä mukaisesti ole aidosti vanha, vaan sotien jälkeen uudelleen rakennettu. Natsit kun tuhosivat koko Varsovan ja jättivät jälkeensä vain savuavia tiiliraunioita.

Vanhakaupunki kuitenkin näyttää vanhalta, ja se on mielestäni hyvin sympaattinen, vaikka aluetta onkin haukuttu teennäiseksi lavastekaupungiksi. Vanhassakaupungissa kannattaa käydä tutustumassa ainakin keskiaikaiseen linnoitukseen ja yhteen monista herkullisista ravintoloista. Linnoituksen aukiolla on myös kiva istuskella ja katsella ohikulkevia ihmisiä.

Varsova on suht edullinen, hintataso sijoittuu johonkin Baltian ja Keski-Euroopan välimaastoon.

Lue lisää: Vierailu Varsovassa kuuluu yleissivistykseen

Vanhakaupunki on uudelleenrakennettu sodan jälkeen.


Taustalla keskiaikaisen linnan muurit.


Puolassa ei voi olla törmäämättä pierogeihin eli täytettyihin taikinanyytteihin.


Oliko tässä mukana tuttuja kohteita? Entä mikä on sinun suosikkikaupunkisi Euroopassa?

#matkavinkit #mijas #annecy #amsterdam #eurooppa #Praha #euroopanmatkailu #varsova

1 view0 comments
bottom of page